Actueel

Wat er gebeurt op de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis houdt je graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. We publiceren geregeld nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Apparaten in slaapstand slurpen stroom

Geplaatst op 03 jul 2014 , bijgewerkt 03 jul 2014, 11:52

Apparaten als tv's, modems, computers en telefoons slurpen ook stroom als ze in de slaapstand staan. Dit onnodige sluipverbruik kost consumenten wer...

Apparaten als tv's, modems, computers en telefoons slurpen ook stroom als ze in de slaapstand staan. Dit onnodige sluipverbruik kost consumenten wereldwijd 80 miljard dollar, zo berekende het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Vooral apparaten zoals smart-tv's, computers en modems die constant met het internet zijn verbonden, verbruiken ook in de standby-stand ongemerkt veel stroom. Soms verbruikt een apparaat in standby-stand zo'n 80 % van de stroom die hij normaal nodig heeft.

Nu al is 80 % van de in de Verenigde Staten verkochte tv's een smart-tv. Wereldwijd hebben 500 miljoen huishoudens een draadloos netwerk. Over tien jaar is dat aantal gegroeid naar 800 miljoen.

Natuurlijk kunnen consumenten de apparaten uitschakelen om sluipverbruik tegen te gaan, maar het IEA roept ook de elektronicaproducenten ter verantwoording. Zij passen te weinig al lang bestaande technieken toe om hun producten energiezuiniger te maken. Overheden moeten volgens het agentschap daarom ingrijpen en ook consumenten bewuster maken van hun aankopen.

Als niets verandert, zullen door de groeiende energiebehoefte krachtigere energiecentrales moeten worden gebouwd, stelt het IEA. Dat leidt tot een onnodig hogere uitstoot van CO2-gassen.  

Meer informatie
Energie besparen 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers