Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: gedupeerden centraal bij gasschade

Geplaatst op 04 jul 2014 , bijgewerkt 04 jul 2014, 08:45

Bij het herstel van de schade aan woningen veroorzaakt door de gaswinning in Groningen moet het belang van de gedupeerden centraal staan. Om lange d...

Bij het herstel van de schade aan woningen veroorzaakt door de gaswinning in Groningen moet het belang van de gedupeerden centraal staan. Om lange discussies te voorkomen, moet de schade eerst worden gerepareerd, voordat de vraag wordt gesteld bij wie de rekening komt te liggen, stelt Vereniging Eigen Huis.

Daarbij moet volgens de vereniging worden aangenomen dat schade aan woningen in het Groningse gaswinningsgebied is veroorzaakt door de gaswinning, tenzij een deskundige het tegendeel bewijst. Nu is dat nog andersom.

Momenteel beraadt de Dialoogtafel Groningen, bestaande uit het Rijk, betrokken gemeenten, de NAM en lokale belangenorganisaties, zich over de inrichting van een uitvoeringsorganisatie die schade door gaswinning moet inventariseren, herstellen en voorkomen. Nu al is duidelijk dat deze organisatie niet los komt te staan van de NAM. Vereniging Eigen Huis wil daarom dat de onafhankelijkheid van de uitvoeringsorganisatie wordt gewaarborgd.

 

Schadeafwikkeling

In een brief aan de voorzitters van de Dialoogtafel constateert de vereniging dat er vooral bij ernstige situaties nog veel mis gaat bij de schadeafwikkeling. Discussies over bouwtechnische zaken worden over de hoofden van de getroffen woningbezitters gevoerd met onduidelijke uitkomst. Volgens Vereniging Eigen Huis kan alleen het geschonden vertrouwen van de inwoners van het aardbevingsgebied worden hersteld als hun belang duidelijk voorop staat.

Door alle onzekerheid neemt de psychische nood onder de gedupeerden toe, zo schrijft de vereniging. De schade moeten daarom eerst worden hersteld, waarna de financiële afwikkeling door de betrokken organisaties onderling wordt geregeld en de gedupeerden worden ontlast.

 

Brief Dialoogtafel Groningen 3 juli 2014 (pdf)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers