Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Belastingdienst blijft streng voor eigenaren van zonnepanelen

Geplaatst op 08 jul 2014 , bijgewerkt 08 jul 2014, 09:03

Eigenaren van zonnepanelen moeten in het eerste jaar per kwartaal belastingaangifte blijven doen. Vereniging Eigen Huis heeft staatssecretaris ...

Eigenaren van zonnepanelen moeten in het eerste jaar per kwartaal belastingaangifte blijven doen. Vereniging Eigen Huis heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën gevraagd of dit kan worden veranderd naar één keer per jaar, maar hij geeft aan dit verzoek geen gehoor.

Eigenwoningbezitters die met zonnepanelen een deel van hun opgewekte stroom terugleveren aan het energienet en daarvoor een vergoeding van hun energieleverancier ontvangen, worden door de Belastingdienst als ondernemer aangemerkt. Dit is voor bijna alle woningbezitters met zonnepanelen het geval. Huishoudens die zich hebben gemeld bij de Belastingdienst en de btw over de zonnepanelen hebben teruggevraagd, zijn verplicht om in datzelfde jaar per kwartaal btw-aangifte te doen. Staatssecretaris Wiebes ziet geen aanleiding om de regels aan te passen, zodat consumenten in het eerste jaar maar één keer aangifte hoeven te doen. Pas na het eerste jaar kunnen huishoudens een jaaraangifte of ontheffing aanvragen.

Naheffing

Huishoudens die niet of te laat btw-aangifte doen, krijgen een naheffing van ruim € 5.000. Deze boete vindt Vereniging Eigen Huis onevenredig hoog en daarom verzocht zij de staatssecretaris coulant om te gaan met deze huishoudens. Wiebes wil de boete gedeeltelijk laten varen als consumenten op tijd bezwaar indienen tegen de aanslag en alsnog btw-aangifte doen. Als uit de aangifte blijkt dat de consument geen btw is verschuldigd, blijft alleen een boete van € 61 staan, voor het te laat doen van aangifte.

Boete voorkomen

Eigenaren van zonnepanelen kunnen een boete gemakkelijk voorkomen. Op het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst kunnen zij zich aanmelden voor een herinneringsmail of een sms-alert.

Meer informatie
Veelgestelde vragen Belastingdienst (PDF)
Stappenplan btw terugvragen (PDF)

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers