Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Warmtewet niet voor alle VvE's'

Geplaatst op 09 jul 2014 , bijgewerkt 09 jul 2014, 06:09

Appartementseigenaren die binnen een Vereniging van Eigenaren een cv-ketel delen, zouden niet onder de Warmtewet moeten vallen, vindt minister Kamp....

Appartementseigenaren die binnen een Vereniging van Eigenaren een cv-ketel delen, zouden niet onder de Warmtewet moeten vallen, vindt minister Kamp.

Minister Kamp van Economische Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Verenigingen van Eigenaren (VvE's) met gebouwgebonden installaties, zoals een gemeenschappelijke cv-ketel, moeten worden uitgezonderd van de verplichtingen die voortvloeien uit de Warmtewet. 'Dit scheelt VvE's de nodige financiële rompslomp en daarbij lopen ze minder financiële risico's. We hebben hiervoor gepleit en daarom zijn we blij met het antwoord van de minister,' zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.

De vereniging vindt dat er veel schort aan de Warmtewet. De wet die begin dit jaar is ingevoerd heeft niet alleen nadelen voor appartementseigenaren, maar ook voor alle 600.000 huizen die zijn aangesloten op stadsverwarming. Huiseigenaren met stadsverwarming betalen jaarlijks tot € 275 te veel voor de levering van warmte. Ook kunnen zij niet wisselen van warmteleverancier.

Meldpunt

In januari dit jaar opende Vereniging Eigen Huis het Meldpunt Warmtewet. Inmiddels hebben meer dan 1.000 consumenten er hun mening gegeven over de Warmtewet en stadsverwarming. Huishoudens klagen onder andere over hoge rekeningen, veiligheidsrisico's die stadsverwarming met zich meebrengt en de gevolgen die de wet heeft voor VvE's.

Klantenbinder

Minister Kamp geeft aan niet te willen tornen aan de basisprincipes van de Warmtewet. Het niet-meer-dan-andersprincipe, dat ervoor moet zorgen dat huishoudens met stadsverwarming niet meer betalen dan huiseigenaren met een gasaansluiting, blijft bestaan en huiseigenaren blijven gebonden aan één warmteleverancier. 'Zolang huishoudens met stadsverwarming geen keuzevrijheid hebben van leverancier, blijft stadsverwarming een verdachte klantenbinder. De leverancier is immers verzekerd van inkomsten,' zegt Umlauf. Wel wil Kamp de uitvoering van de Warmtewet op onderdelen verbeteren.

Vereniging Eigen Huis zoekt verder uit welke consequenties de brief van minister Kamp heeft voor huis- en appartementseigenaren die onder de Warmtewet vallen.  

Meer informatie
Brief aan minister Blok (3 april 2014)

Gerelateerde artikelen
Blog Rob Mulder: Stilstaan of meegaan met de tijd? (9 april 2014)
Stadsverwarming leidt tot hoge energierekening (3 april 2014)
Rob Mulder over stadsverwarming in RTL Nieuws (3 april 2014)
ACM eist verklaring dure stadsverwarming (februari 2014)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.