Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NVM: herstel woningmarkt zet door

Geplaatst op 15 jul 2014 , bijgewerkt 15 jul 2014, 08:44

Het herstel van de woningmarkt zet door, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In het tweede kwartaal...

Het herstel van de woningmarkt zet door, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In het tweede kwartaal van dit jaar werden zo'n 39.000 huizen verkocht. Dit is een stijging van 41% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De huizenprijzen namen de afgelopen drie maanden voor het derde opeenvolgende kwartaal toe. Vergeleken met begin dit jaar stegen ze 1,7 %. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013 zijn huizen 3,5 % duurder geworden. Een gemiddelde woning kost nu zo'n € 215.000. Het afgelopen kwartaal gaat nu de boeken in als het beste sinds het begin van de crisis in september 2008.

Vooral appartementen konden op meer belangstelling rekenen. De verkoop hiervan steeg het afgelopen kwartaal met ruim 30 %.Ook tussenwoningen waren duidelijk meer in trek met een verkoopstijging van bijna 28 %. Hoek- en tussenwoningen, twee-onder-een-kappers en vrijstaande huizen volgen op afstand met ongeveer 14 %.

Oorzaken herstel

Volgens de NVM liggen de betere economische vooruitzichten, de lage hypotheekrente, de stijgende huren tegenover de aantrekkkelijke woningprijzen en het toenemende consumentenvertrouwen aan de basis van het herstel. De Eigen Huis Marktindicator bevestigt dit. Vorige maand steeg de thermometer van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt naar 93 punten. Dit is de hoogste waarde sinds april 2006.

Ondanks de toegenomen huizenverkoop, wil de NVM zich niet blindstaren op de zwarte cijfers. Volgens de grootste makelaarsorganisatie kan het herstel worden geremd door de beperkte leencapaciteit, de restschuldproblematiek en het feit dat werkenden zonder vast contract minder snel een hypotheek krijgen.

Ook is het herstel niet evenredig over het land verdeeld. Waar in Amsterdam de plaatselijke woningmarkt oververhit dreigt te raken, is aan de randen van Nederland geen verbetering merkbaar. Verder trekt de huizenmarkt met name flink aan in de steden Utrecht, Leiden en Delft.

Meer informatie
Lees het maandbericht over de woningmarkt van Vereniging Eigen Huis
Bekijk de Eigen Huis Marktindicator 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers