Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Maandelijks 300 klussers met zwaar handletsel

Geplaatst op 16 jul 2014 , bijgewerkt 16 jul 2014, 11:43

In het voorjaar en in de zomer lopen maandelijks zo'n 300 thuisklussers (zeer) ernstig handletsel op, meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastisch...

In het voorjaar en in de zomer lopen maandelijks zo'n 300 thuisklussers (zeer) ernstig handletsel op, meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) na een landelijke steekproef.

De duim en wijsvinger blijken de meest getroffen vingers te zijn bij een klusletsel (respectievelijk 28 en 29%). In 17% van de gevallen is sprake van letsel aan meerdere vingers. Verwondingen met een cirkel of kettingzaag komen het meest voor, gevolgd door het stanleymes. In bijna een kwart van de gevallen moesten één of meerdere vingers worden geamputeerd.

Onhandigheid

Klusletsels komen het hele jaar voor, maar plastisch chirurgen zien een duidelijke piek tijdens de voorjaars- en zomermaanden. De ongelukken zijn voor een groot deel te wijten aan ondeskundig gebruik van apparatuur, maar ook aan onhandigheid en pech. Van de slachtoffers is 95% man, met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar.

Onderzoek

De NVPC deed dit voorjaar onderzoek naar de ernst en aard van handletsels in negen grote ziekenhuizen. Het is het eerste jaar dat is geïnventariseerd hoeveel klusslachtoffers er vallen. In de praktijk worden de gevolgen van klusletsels aan de hand in eerste instantie vaak nog onderschat. Bij doorverwijzing naar of directe behandeling door een gespecialiseerd plastisch chirurg blijken de gevolgen vaak ernstig.

Meer informatie

Veilig klussen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.