Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Stijging vertrouwen woningmarkt ongelijk verdeeld

Geplaatst op 22 jul 2014 , bijgewerkt 22 jul 2014, 11:35

Nederlanders zien de situatie op de woningmarkt steeds zonniger in. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator, de thermometer voor het consumenten...

Nederlanders zien de situatie op de woningmarkt steeds zonniger in. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator, de thermometer voor het consumentenvertrouwen in de woningmarkt. Maar het positievere sentiment is ongelijk over het land verdeeld.

Afgelopen week bleek dat de Eigen Huis Marktindicator in juni met drie punten is gestegen naar waarde 93. De laatste keer dat dit niveau werd behaald was in april 2006, ruim voor de crisis. Vooral de lage hypotheekrente en de lage huizenprijzen maken een eigen woning voor steeds meer huishoudens bereikbaar.

Toch zijn de regionale verschillen op de woningmarkt groot. Dit blijkt uit consumentenonderzoek van Vereniging Eigen Huis. Landelijk gezien ziet 42 % van de ondervraagden de woningmarkt in hun regio verbeteren. Maar bijvoorbeeld in Friesland en Groningen ligt dit percentage met respectievelijk 32 % en 25 % aanzienlijk lager.

Structurele problemen

Ruim de helft van de Friezen ziet geen verandering optreden op de woningmarkt. 7 % van hen ziet deze zelfs verslechteren. Groningers zijn nog somberder: 16 % van hen ziet de regionale woningmarkt voorlopig alleen maar achteruit gaan. Het herstel in deze noordelijke provincies komt pas laat op gang en in sommige delen daarvan mogelijk helemaal niet. In dat geval is er sprake van structurele problemen die de woningmarkt beïnvloeden zoals bevolkingskrimp, hoge werkloosheid of, in het Groningse geval, de gevolgen  van de aardgaswinning.

Woningbezitters in de vier grote steden schatten de situatie op de woningmarkt een stuk florissanter in - bijna 80 % van hen verwacht dat de huizenmarkt in hun stad verder zal aantrekken. Utrechters zijn het positiefst: 85 % van de Domstedelingen ziet de lokale woningmarkt verder verbeteren.  

Meer informatie
Lees het maandbericht over de woningmarkt van Vereniging Eigen Huis

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.