Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Een ton boete voor te hoge advieskosten

Geplaatst op 22 jul 2014 , bijgewerkt 22 jul 2014, 15:00

Cas Assurantiën in Zeewolde heeft 10 juli een boete van €100.000 gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De boete is opgelegd omdat de ...

Cas Assurantiën in Zeewolde heeft 10 juli een boete van €100.000 gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De boete is opgelegd omdat de bemiddelaar onredelijke vergoedingen heeft berekend bij beleggingsverzekeringen. Dit maakte de AFM gisteren bekend.

De AFM heeft vijf klantdossiers onderzocht waarin Cas Assurantiën heeft geadviseerd over en bemiddeld in het oversluiten van beleggingsverzekeringen (woekerpolissen). De werkzaamheden betreffen de periode van september tot en met november 2012.

Cas Assurantiën bracht in deze dossiers te hoge vergoedingen in rekening. Voor het oversluiten van één beleggingsverzekering bedroeg de factuur € 1.200, voor twee was dat € 1.000 en voor drie € 1.900. Probleem daarbij is dat de vergoedingen niet in verhouding staan tot de werkzaamheden die in het klantdossier staan. Cas Assurantiën heeft niet kunnen aantonen dat alle gefactureerde uren aan de klant zijn besteed. De bemiddelaar was eerder gewaarschuwd door de AFM, in juli 2012.

Redelijk

‘Bij woekerpolissen heeft de klant recht op gratis hersteladvies van zijn eigen adviseur’, zegt Nico Stolwijk, manager Strategie & Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. ‘Soms is de adviseur die destijds de polis heeft afgesloten niet meer actief. Een andere adviseur mag in zo’n geval wel advieskosten in rekening brengen, maar die moeten redelijk zijn. Vraag vooraf welke kosten de adviseur zal berekenen. En vraag bij twijfel over de redelijkheid van deze kosten om een onderbouwing.’ Een huiseigenaar die de zaak echt niet vertrouwt, kan het best een melding doorgeven aan de AFM, zegt Stolwijk. ‘En vertel dat ook gewoon aan de betreffende adviseur.’

Lees het AFM-bericht

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.