Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Aantal schuldsaneringen neemt af

Geplaatst op 08 aug 2014 , bijgewerkt 08 aug 2014, 08:54

Steeds minder mensen belanden via de rechter in de schuldsanering. Dit schrijft staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kam...

Steeds minder mensen belanden via de rechter in de schuldsanering. Dit schrijft staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer.

Zo'n 12.350 mensen begonnen in 2013 aan een streng saneringstraject - ruim 1.400 minder dan een jaar daarvoor. Volgens Teeven is de daling te danken aan gemeenten die steeds vaker succesvolle, vrijwillige schuldhulpverlening bieden.

Ondertussen komen wel steeds meer mensen in de financiƫle problemen, zo constateert de Nederlandse vereniging voor schuldhulpverlening NVVK. Het aantal hulpvragen nam in 2013 toe tot ongeveer 89.000 tegen 84.500 in 2012.

Bij hulpvragen is vooral de eigen woning een lastig punt, zo concludeert Teevens ministerie op basis van interviews met gemeenteambtenaren belast met de schuldhulpverlening. In sommige gemeenten worden woningeigenaren met schulden categorisch geweigerd, omdat de hoogte van de schuldenlast niet meteen kan worden vastgesteld. Eventuele betalingsachterstanden op de hypotheek lopen vaak nog op. Daarbij kan een mogelijke restschuld pas worden meegerekend als de woning wordt verkocht.

Meer informatie
Dossier betalingsproblemen

Actuele onderwerpen

Vereniging Eigen Huis in de media