Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Kosten bouwvergunning blijven willekeur

Geplaatst op 15 aug 2014 , bijgewerkt 15 aug 2014, 15:00

 

De prijsverschillen in bouwvergunningen van Nederlandse gemeente blijven onverklaarbaar groot. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de kosten hiervan.

Soms betaalt een woningbezitter in de ene gemeente zes keer zo veel voor een bouwvergunning als in een andere gemeente. Zo kost een gemeentelijke vergunning voor een kleine verbouwing in Alphen aan den Rijn € 37, terwijl Son en Breugel er € 844 voor vraagt. Een bouwvergunning voor een gemiddelde nieuwbouwwoning kost in Eindhoven € 7.588, maar in Hoogeveen € 1.789.

De reden voor de grote prijsverschillen is het allegaartje aan rekenmethoden dat gemeenten hanteren om de prijs te bepalen. Voor consumenten is het zodoende onmogelijk na te gaan of zij een redelijke prijs betalen voor een bouwvergunning. Vereniging Eigen Huis vindt daarom dat het Rijk de gemeenten moet dwingen een uniforme rekenmethode te gebruiken.

Eerdere pogingen van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken om gemeenten aan te moedigen gebruik te maken van het uniforme kostenmodel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hadden geen enkel resultaat. Maar 20% van de gemeenten hanteert dit model, tegen 30% vorig jaar.

Meer informatie
Lees het persbericht van Vereniging Eigen Huis
Bekijk het onderzoek naar de prijzen van bouwvergunningen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.