Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Extra compensatie voor Koersplan van Aegon

Geplaatst op 25 aug 2014 , bijgewerkt 25 aug 2014, 13:30

Honderdduizenden consumenten die bij Aegon een Koersplan of een soortgelijk product hebben afgesloten, kunnen zich melden bij verzekeraar Aegon. Zij...

Honderdduizenden consumenten die bij Aegon een Koersplan of een soortgelijk product hebben afgesloten, kunnen zich melden bij verzekeraar Aegon. Zij hebben recht op een compensatie van gemiddeld 400 euro.

Voorwaarde voor de nieuwe compensatie is dat het product is afgesloten voor 1999, en voor 14 juni 2013 is beëindigd. Behalve Koersplan gaat het om de volgende producten: Bonusplan, Kapitaalplan, PremieSpaarplan, Spaareffect (vanaf 1988), AOW-privéplan, Mixplan, Koopsom, Toekomstplan, Vermogensplan, Fiscaalvoordeelplan en Garantieplusplan. Klanten krijgen de vergoeding alleen als zij zich zélf bij Aegon melden. Dat kunnen zij tot 16 augustus 2015 doen.

Overlijdensrisicopremies

De nieuwe compensatie, bedongen door de Stichting Koersplandewegkwijt, heeft te maken met de overlijdensrisicodekking. Deze dekking trok maar liefst 10 tot 40 % van de inleg weg. Dat is te veel, oordeelde de rechter vorig jaar. Aegon verlaagt daarom nu de premies voor deze dekking naar een marktconform tarief. De premiekorting wordt met terugwerkende kracht belegd, waardoor het eindkapitaal gemiddeld 7 % hoger uitvalt. Aangezien Aegon sinds 1996 wel een marktconform tarief hanteert, gaat het in de praktijk om polissen die vóór deze datum zijn gestart.

Kosten

Aegon heeft voor Koersplan en soortgelijke beleggingsverzekeringen al eerder compensatiebedragen uitgekeerd. Toen ging het om te veel ingehouden kosten. Dat gebeurde onder meer door collectieve akkoorden die de Stichting Verliespolis (opgericht door Vereniging Eigen Huis en VEB)  tussen 2008 en 2011 sloot met de zes grootste verzekeraars en twee kleinere. Klanten die eerder een compensatiebedrag van Aegon hebben ontvangen, kunnen zich nu opnieuw aanmelden voor deze nieuwe vergoeding. Dit staat polishouders niet in de weg om verder te procederen.

Miljoenen polissen

Mogelijk komen andere verzekeraars ook nog met aanvullende compensatie voor  beleggingsverzekeringen, die woekerpolissen worden genoemd. Nederland telt nog miljoenen woekerpolissen, die vaak zijn gekoppeld aan een hypotheek.

Aanmelden bij Aegon
Dossier beleggingsverzekeringen 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers