Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Sterrensysteem voor omwonenden windpark

Geplaatst op 31 aug 2014 , bijgewerkt 31 aug 2014, 22:00

Er moet een sterrensysteem komen voor windparken, vindt de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines. Dat systeem bepaalt hoe omwonenden worden...

Er moet een sterrensysteem komen voor windparken, vindt de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines. Dat systeem bepaalt hoe omwonenden worden gecompenseerd voor de overlast die zij ondervinden van windturbines.

Huishoudens die binnen 750 meter van een windpark wonen, moeten volgens de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) een bod op hun huis krijgen van de eigenaar van de turbines. Huiseigenaren die binnen een straal van 1.250 meter van een windpark wonen, zouden de waardedaling van hun huis vergoed moeten krijgen. Dit sterrensysteem is onderdeel van de gedragscode van de NLVOW.

Speeltuin of park

Vorige week publiceerde de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA), de koepel van windenergiebedrijven, een gedragscode waarin zij aankondigen omwonenden van windturbines tegemoet te komen. Eigenaren van windturbines gaan jaarlijks € 3.000 per turbine in een fonds storten, bedoeld om onder omwonenden draagvlak te krijgen. Met het geld kan een speeltuin of natuurpark worden aangelegd. De NLVOW heeft de code van de NWEA niet ondertekend, omdat ze de afspraken in de gedragscode te mager vindt.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis heeft bij de presentatie van het Nationaal Energieakkoord aangegeven dat zij het een goede zaak vindt dat het aandeel hernieuwbare energie wordt vergroot. Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging: 'Met windmolens kun je dit bereiken, maar eigenwoningbezitters mogen geen hinder ondervinden van de molens. Daar waar wel sprake is van een windmolenplan in de buurt van een bewoond gebied, vindt de vereniging dat huiseigenaren gecompenseerd moeten worden, kunnen participeren in het plan en profijt hebben van de windturbines. Vereniging Eigen Huis vindt de compensatie van € 3.000 een begin, maar betwijfelt of dit bedrag voldoende is.'

Meer informatie
Windenergie

Gerelateerde nieuwsberichten
Geld voor omwonen windturbines (augustus 2014)
Subsidie tegen geluidsoverlast windmolens (juli 2014)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.