Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NAM onderzoekt 50.000 panden Groningen

Geplaatst op 03 sep 2014 , bijgewerkt 03 sep 2014, 11:40

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onderzoekt van vijftigduizend panden in het Groningse aardbevingsgebied of en in welke mate ze moete...

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onderzoekt van vijftigduizend panden in het Groningse aardbevingsgebied of en in welke mate ze moeten worden verstevigd. Dat stelt een woordvoerder van de NAM na berichtgeving van RTV Noord.

Hoeveel woningen en gebouwen in Noordoost-Groningen precies moeten worden aangepakt, moet in de loop der tijd blijken. Dit jaar maakt de NAM volgens de woordvoerder een start met de versteviging van een zestal woningen. Komend jaar volgen nog tientallen gebouwen, in 2016 honderden, gevolgd door nog eens duizenden in de jaren erna.

De operatie betreft woningen, en gebouwen met een belangrijke functie, zoals ziekenhuizen, verzorgingshuizen en brandweerkazernes. Als de panden niet worden verstevigd, lopen bewoners en bezoekers bij aardbevingen het risico op letsel.

500 miljoen

Het aardbevingsbestendig maken van de huizen en gebouwen wordt de eerste jaren bekostigd uit de 500 miljoen euro die minister Kamp ervoor beschikbaar stelde. Het geld komt uit de pot van 1,2 miljard euro die in januari aan het aardbevingsgebied is toegezegd.

Maandag 1 september werd de Groningse plaats Froombosch getroffen door twee aardbevingen: een van 2,6 op de schaal van Richter en een met een kracht van 1,6. De laatste jaren nemen de aardbevingen in het gaswinningsgebied in kracht en aantal toe. De zwaarste was in augustus 2012 in Loppersum en had een kracht van 3,6 op de schaal van Richter.

Meer informatie

dossier aardbevingen Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers