Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Rente op restschuld vijftien jaar aftrekbaar

Geplaatst op 05 sep 2014 , bijgewerkt 05 sep 2014, 10:00

De periode waarin de rente op een restschuld na verkoop van een huis aftrekbaar is, wordt verlengd van tien naar vijftien jaar. Deze maatregel gaat waarschijnlijk 1 januari 2015 in.

Dat heeft het kabinet vorige week afgesproken met de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, volgens RTL Nieuws. In Nederland staan circa 1,4 miljoen huizen onder water. Deze huiseigenaren zitten bij woningverkoop met een restschuld, omdat de hypotheekschuld dan hoger is dan de opbrengst van het huis.

Vereniging Eigen Huis heeft diverse malen gepleit voor een langere periode van aftrekbaarheid van de restschuldfinanciering. Dit maakt het voor huiseigenaren namelijk minder zwaar om een restschuld terug te betalen. Bovendien zorgt dit er voor dat banken minder terughoudend kunnen zijn om een restschuldfinanciering te verstrekken.

De vereniging is daarom positief over deze maatregel, die zeer waarschijnlijk op Prinsjesdag wordt bekend gemaakt. ‘Dit is een maatregel waar huiseigenaren die met een restschuld worstelen echt iets aan kunnen hebben, mits de banken hun aflossingstermijn ook verlengen naar vijftien jaar’, zegt directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis. ‘Maar wij pleiten nog steeds voor een periode van aftrekbaarheid die gelijk is aan de looptijd van de oorspronkelijke hypotheek. Dat is maximaal dertig jaar. Dat zou het voor huiseigenaren met restschuld een stuk makkelijker maken om te verhuizen. En dat is weer van groot belang voor de doorstroming op de woningmarkt.’

Dubbele woonlasten

Het kabinet heeft volgens RTL Nieuws ook overeenstemming bereikt over aftrekbaarheid bij dubbele woonlasten. Wie zijn oude huis niet verkocht krijgt, kan ook in 2015 de hypotheekrente voor deze woning nog drie (in plaats van de oorspronkelijke twee) jaar aftrekken. Vereniging Eigen Huis heeft zich regelmatig voorstander betoond van verlenging van deze crisismaatregel en juicht de verlenging dus toe.

Dossier Financiële gevolgen 2015
Huis verkopen met restschuld

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.