Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Rente op restschuld vijftien jaar aftrekbaar

Geplaatst op 05 sep 2014 , bijgewerkt 05 sep 2014, 10:00

De periode waarin de rente op een restschuld na verkoop van een huis aftrekbaar is, wordt verlengd van tien naar vijftien jaar. Deze maatregel gaat waarschijnlijk 1 januari 2015 in.

Dat heeft het kabinet vorige week afgesproken met de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, volgens RTL Nieuws. In Nederland staan circa 1,4 miljoen huizen onder water. Deze huiseigenaren zitten bij woningverkoop met een restschuld, omdat de hypotheekschuld dan hoger is dan de opbrengst van het huis.

Vereniging Eigen Huis heeft diverse malen gepleit voor een langere periode van aftrekbaarheid van de restschuldfinanciering. Dit maakt het voor huiseigenaren namelijk minder zwaar om een restschuld terug te betalen. Bovendien zorgt dit er voor dat banken minder terughoudend kunnen zijn om een restschuldfinanciering te verstrekken.

De vereniging is daarom positief over deze maatregel, die zeer waarschijnlijk op Prinsjesdag wordt bekend gemaakt. ‘Dit is een maatregel waar huiseigenaren die met een restschuld worstelen echt iets aan kunnen hebben, mits de banken hun aflossingstermijn ook verlengen naar vijftien jaar’, zegt directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis. ‘Maar wij pleiten nog steeds voor een periode van aftrekbaarheid die gelijk is aan de looptijd van de oorspronkelijke hypotheek. Dat is maximaal dertig jaar. Dat zou het voor huiseigenaren met restschuld een stuk makkelijker maken om te verhuizen. En dat is weer van groot belang voor de doorstroming op de woningmarkt.’

Dubbele woonlasten

Het kabinet heeft volgens RTL Nieuws ook overeenstemming bereikt over aftrekbaarheid bij dubbele woonlasten. Wie zijn oude huis niet verkocht krijgt, kan ook in 2015 de hypotheekrente voor deze woning nog drie (in plaats van de oorspronkelijke twee) jaar aftrekken. Vereniging Eigen Huis heeft zich regelmatig voorstander betoond van verlenging van deze crisismaatregel en juicht de verlenging dus toe.

Dossier Financiële gevolgen 2015
Huis verkopen met restschuld

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers