Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Hypotheekrente nog iets lager

Geplaatst op 05 sep 2014 , bijgewerkt 05 sep 2014, 13:00

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren zijn belangrijkste rentestand met 10 basispunten verlaagd naar een nieuw historisch laag niveau van 0,05 %. Voor huiseigenaren heeft dit nauwelijks direct effect.

Variabele hypotheekrentes kunnen licht veranderen doordat de ECB de rente wijzigt. Bij vaste hypotheekrentes is dat verband er niet.

De ECB leent geen geld direct aan consumenten. Banken kunnen wel voor korte periodes geld lenen bij de ECB, om dat geld vervolgens weer uit te lenen aan hun klanten. Maar de rentestand die een bank uiteindelijk vraagt aan zijn klanten, is van allerlei factoren afhankelijk. Bovendien zijn hypotheken langlopende leningen, vaak met een duur van dertig jaar.

Diverse Nederlandse hypotheekverstrekkers hebben hun hypotheekrente de afgelopen weken nog iets verlaagd. Voor de populairste variant, tien jaar rentevast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), gelden nu rentestanden tussen de 3,1 en 3,5 %. Voor kortere periodes gelden zelfs rentes rond de 2,5 %.

Overwinsten

Het is niet uitgesloten dat de rentetarieven de komende maanden nog iets verder dalen. Er is nog altijd weinig concurrentie op de hypotheekmarkt, dus nieuwe toetreders kunnen zorgen voor prijsverlagingen. Dat is ook mogelijk, want banken maken nog steeds overwinsten, blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.