Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Hypotheekrente nog iets lager

Geplaatst op 05 sep 2014 , bijgewerkt 05 sep 2014, 13:00

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren zijn belangrijkste rentestand met 10 basispunten verlaagd naar een nieuw historisch laag niveau van 0,05 %. Voor huiseigenaren heeft dit nauwelijks direct effect.

Variabele hypotheekrentes kunnen licht veranderen doordat de ECB de rente wijzigt. Bij vaste hypotheekrentes is dat verband er niet.

De ECB leent geen geld direct aan consumenten. Banken kunnen wel voor korte periodes geld lenen bij de ECB, om dat geld vervolgens weer uit te lenen aan hun klanten. Maar de rentestand die een bank uiteindelijk vraagt aan zijn klanten, is van allerlei factoren afhankelijk. Bovendien zijn hypotheken langlopende leningen, vaak met een duur van dertig jaar.

Diverse Nederlandse hypotheekverstrekkers hebben hun hypotheekrente de afgelopen weken nog iets verlaagd. Voor de populairste variant, tien jaar rentevast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), gelden nu rentestanden tussen de 3,1 en 3,5 %. Voor kortere periodes gelden zelfs rentes rond de 2,5 %.

Overwinsten

Het is niet uitgesloten dat de rentetarieven de komende maanden nog iets verder dalen. Er is nog altijd weinig concurrentie op de hypotheekmarkt, dus nieuwe toetreders kunnen zorgen voor prijsverlagingen. Dat is ook mogelijk, want banken maken nog steeds overwinsten, blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers