Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

AFM wil advieskosten nog niet evalueren

Geplaatst op 16 sep 2014 , bijgewerkt 16 sep 2014, 08:00

Volgens de AFM is er nu geen extra regelgeving nodig om meer duidelijkheid te krijgen over advieskosten. De AFM vindt het nog te vroeg om het gebruik van het dienstverleningsdocument te evalueren.

Financiële dienstverleners zijn sinds 1 juli 2013 verplicht om op hun website een dienstverleningsdocument te plaatsen. Daarin moet staan welke diensten zij aanbieden en tegen welke kosten. Het dienstverleningsdocument bevat ook een onderdeel ‘nazorg’. Daar kunnen adviseurs invullen welke diensten zij tijdens de looptijd van een hypotheek – meestal dertig jaar – aanbieden, tegen welke kosten.

Onderzoek

Vereniging Eigen Huis heeft de AFM op 29 juli 2014 in een brief opgeroepen om financiële dienstverleners te verplichten duidelijker te zijn over advieskosten tijdens de looptijd van een hypotheek. Eigen onderzoek van de vereniging, dit voorjaar, heeft namelijk aangetoond dat het vaag is wat een consument moet betalen voor bijvoorbeeld renteherziening, extra aflossen, bijlenen of aanpassen van de hypotheek. Ook bij abonnementen zijn veel onduidelijkheden. Dat is ongewenst, vindt de vereniging, omdat de advieskosten tijdens de looptijd al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Wel vindt de AFM het interessant om vast te gaan stellen hoeveel inzicht de consument wil hebben in de kosten van toekomstige adviesbehoeftes, als hij een nieuwe hypotheek afsluit. De AFM is benieuwd of Vereniging Eigen Huis vervolgonderzoek op dit punt overweegt.

Meer informatie
Hypotheekadviesgesprek
Onderzoek: kosten tijdens looptijd hypotheek

Gerelateerde artikelen
'Kosten tussentijds hypotheekadvies moeten transparanter' (juli 2014)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.