Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Hogere erfpacht voor kopers in Amsterdam

Geplaatst op 16 sep 2014 , bijgewerkt 16 sep 2014, 12:05

Iedereen die vanaf 1 oktober een huis koopt met een nieuw af te sluiten erfpachtcontract gaat hiervoor meer betalen. Dat meldt De Telegraaf. De verh...

Iedereen die vanaf 1 oktober een huis koopt met een nieuw af te sluiten erfpachtcontract gaat hiervoor meer betalen. Dat meldt De Telegraaf. De verhoging is te wijten aan de lage rentestand op de geldmarkten, waardoor de gemeente momenteel miljoenen verliest op de uitgifte van percelen.

Wethouder Eric van der Burg (VVD) schrijft dat volgens het dagblad in een brief aan de gemeenteraad. Ieder kwartaal komen er ongeveer vijfhonderd nieuwe pachters bij. Voor mensen die al een huis met erfpacht hebben verandert er niets.

'Ik doe dit niet met plezier, maar het systeem zakt door zijn hoeven', stelt de wethouder volgens de krant. Een nieuw stelsel, waarbij kopers erfpacht eeuwigdurend kunnen afkopen, zou pas in 2016 kunnen worden ingevoerd.

Amsterdam heeft sinds de zomer een nieuw college, bestaande uit D66, VVD en SP. De partijen beloofden het bestaande erfpachtstelsel te herzien.

Update 26 september 

De Amsterdamse gemeenteraad wil dat erfpachtwethouder Eric van der Burg de voorgenomen canonverhoging nog eens kritisch tegen het licht houdt. Volgens De Telegraaf zou het gaan om een verhoging van 3% per 1 oktober dit jaar.

D66, VVD en de PvdA gaan niet zomaar akkoord met de plannen van de wethouder en willen weten waarop de 3% is gebaseerd. Ook is nog niet duidelijk hoeveel de erfpachtcanon zou moeten worden verhoogd, wil Amsterdam uit de kosten komen. Mocht wethouder Van der Burg zijn plannen onvoldoende kunnen onderbouwen, dan trekken de drie partijen mogelijk hun steun voor de canonverhoging  in.

Lees meer in het dossier erfpacht

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.