Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Aflossen populair, maar niet altijd verstandig

Geplaatst op 18 sep 2014 , bijgewerkt 18 sep 2014, 14:00

Extra aflossen op de hypotheek blijft winnen aan populariteit. ING maakte vandaag bekend dat in de eerste acht maanden van dit jaar 13 % meer tussentijds is afgelost dan in dezelfde periode van 2013. Vereniging Eigen Huis wijst er op dat extra aflossen vaak, maar niet altijd verstandig is.

In 2013 hebben klanten van ING maar liefst 40 % meer tussentijds afgelost dan in 2012. En volgens ING overwoog in het derde kwartaal van 2014 ruim een kwart van de woningbezitters af te lossen op de hypotheek. In het vorige kwartaal was deze groep duidelijk kleiner: een op de vijf.

Er zijn verschillende oorzaken voor de toegenomen populariteit van extra aflossen. Ten eerste staan veel huizen ‘onder water’, omdat de waarde van hun woning door prijsdaling nu lager is dan de hypotheekschuld. Bij verhuizen leidt dit tot een restschuld, die veel mensen willen vermijden. Ten tweede moedigt de overheid extra aflossen aan, via de schenkingsvrijstelling die tot en met 2014 geldt voor schenkingen ten behoeve van de eigen woning. En ten derde is er sprake van een cultuuromslag, omdat het sinds 2013 niet meer mogelijk is een aflossingsvrije hypotheek te sluiten. Aflossen wordt steeds normaler.

Buffer

‘Vanwege de lage spaarrente is het momenteel in veel gevallen financieel verstandig om spaargeld te besteden aan extra aflossing op de hypotheek’ zegt Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.  ‘Maar dat heeft ook een nadeel, want extra aflossen is onomkeerbaar. Het aan aflossing bestede bedrag is daarna niet meer beschikbaar als buffer voor een verhuizing of financiële tegenvallers. Wat verstandig is, verschilt dus per situatie.’

Meer informatie

Is extra aflossen verstandig?
Online seminar 'Extra aflossen'

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers