Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Woningmarkt niet gebaat bij gemakzucht'

Geplaatst op 19 sep 2014 , bijgewerkt 19 sep 2014, 09:11

Nu de woningmarkt aantrekt, moeten we niet achterover leunen en wachten tot het weer misgaat. Dit concludeert directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis in het boek 7 vragen aan 14 kopstukken over Wonen in de 21ste eeuw (7-14-21) dat vrijdag verschijnt.

Mulder interviewde voor het boek veertien kopstukken uit de woningmarkt, onder wie makelaarsvoorman Ger Hukker, oud-staatssecretaris van Volkshuisvesting Johan Remkes, voormalig NHG-directeur Karel Schiffer en Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Ondanks de vaak tegengestelde belangen, zijn er opvallend veel raakvlakken. Zo zijn de geïnterviewden het erover eens dat de politiek door verkeerd getimede hervormingen de crisis op de woningmarkt de afgelopen jaren juist heeft versterkt. 'Soms is een crisis nodig om draagvlak te krijgen voor hervormingen', zegt Mulder. 'Maar je moet het dak niet repareren als het stortregent.'

Leren van verleden

De hoofdrolspelers van de woningmarkt willen lessen trekken uit het verleden. Achterover leunen en wachten op de volgende crisis moet te allen tijde worden voorkomen.

Vereniging Eigen Huis pleit daarom voor een Stichting van het Wonen - een overlegorgaan van de woningmarktpartijen en de politiek. 'Dat moet geen babbelclub worden', zegt Mulder. 'De woonsector en de politiek moeten elkaar juist aanvullen en versterken. Afgaande op de interviews lijkt de tijd er meer dan ooit rijp voor.'

7-14-21 verschijnt vrijdag in druk en is ook online te lezen. Het boek is opgedragen aan Marlies Pernot, die afscheid neemt als algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis.

Meer informatie

7 vragen aan 14 kopstukken over Wonen in de 21ste eeuw

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers