Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Energiezuinige verbouwing financieren via energierekening

Geplaatst op 29 sep 2014 , bijgewerkt 29 sep 2014, 13:59

Eigenaren van jarenvijftigrijtjeshuizen kunnen in tien dagen tijd hun woning energiezuinig laten verbouwen. Het bijzondere hieraan is dat de verbouwing via de energierekening wordt gefinancierd.

Als proef worden honderd rijtjeshuizen energiezuinig gemaakt die gebouwd zijn tussen 1950 en 1980. Deze woningen zijn vaak slecht geïsoleerd en de bewoners betalen maandelijks gemiddeld € 175 aan hun energieleverancier.

Geen energierekening

Zodra de woningen gemoderniseerd zijn, hebben de eigenaren geen energierekening meer. 'Door het bedrag op de energierekening te gebruiken voor de energie-investeringsregeling, blijven de vaste maandlasten na de verbouwing gelijk,' zegt Ivo Opstelten van Platform31. Platform31 is de initiatiefnemende organisatie. Vanaf 2016 liggen er kant-en-klaar renovatiepakketen in de winkel waarmee bouwbedrijven woningen kunnen aanpassen.

Woningen worden in maximaal tien dagen vernieuwd. In die tijd wordt het oude dak vervangen voor een dak met zonnepanelen, wordt er een nieuwe buitengevel geplaatst en kunnen technische installaties worden vernieuwd. De Deal Stroomversnelling Koopwoningen, zoals het initiatief van Platform31 heet, is maandag ondertekend door bouwbedrijven, makelaars, taxateurs, banken, hypotheekverstrekkers, gemeenten, energiecoöperaties, renovatiewinkels en garantie-instellingen.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis heeft de deal niet ondertekend, maar een brief gestuurd met daarin een aantal aandachtspunten. De vereniging pleit ervoor dat de berekening van de financiering niet afhankelijk wordt van energieregelingen die kunnen wijzigen, zoals bijvoorbeeld de salderingsregeling. Nico Stolwijk, manager Strategie & Belangenbehartiging: 'Eventuele wijzigingen mogen geen negatieve invloed hebben op de financiering. Aangezien bij deze methodiek geld wordt geleend, vindt de vereniging het van uiterst belang dat er energiebesparingsgaranties tegenover staan.'

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers