Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Aardbeving in stad Groningen

Geplaatst op 01 okt 2014 , bijgewerkt 01 okt 2014, 10:08

De Groningse plaats Ten Boer is in de middag van 30 september getroffen door een aardbeving van 2,8 op de schaal van Richter. De beving werd gevoeld tot in het centrum van de stad Groningen en is een gevolg van de gaswinning.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laat weten tot nog toe 254 meldingen van schade te hebben binnen gekregen. Daarvan komen er 136 uit de gemeente Groningen, 33 uit de gemeente Bedum en 19 uit de gemeente Ten Boer. Het gaat volgens de NAM om relatief kleine schades, zoals schade aan pleisterwerk en schade aan muren. Het grote aandeel van meldingen uit Groningen komt volgens een woordvoerder deels doordat de stad dichter bebouwd is dan andere gemeenten.

Ook stadhuis beeft

De Groningse wethouder Paul de Rook twitterde dat de aardbeving gevoeld werd in het stadhuis. Daar was op dat moment een vergadering van het college van burgemeester en wethouders.

Het komt vaker voor dat na een aardbeving schademeldingen uit de stad Groningen komen, in totaal inmiddels 1473, zo stelt de NAM. De laatste relatief zware aardbeving in de buurt van de stad  was op 17 februari 2007 in Harkstede. Die beving had een kracht van 2,6 op de schaal van Richter. Dit jaar zijn er in het gaswinningsgebied drie aardbevingen geweest met een kracht van 2,5 of zwaarder.

Volgens het Dagblad van het Noorden willen CDA, SP en GroenLinks snel een debat over de situatie in Groningen.

VEH: meld u met urgente schades

Vereniging Eigen Huis roept Groningers die schade ondervinden van de gaswinning op om zich te melden. De vereniging stelt een urgentielijst op van schadegevallen die met spoed moeten worden gerepareerd. De lijst moet de Tweede Kamer een beter inzicht geven in de afwikkeling van de schade veroorzaakt door de gaswinning in de provincie.

Meer informatie:
Naar de urgentielijst
Lees het persbericht van Vereniging Eigen Huis
Dossier Aardbevingen Groningen


Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers