Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NVM: herstel woningmarkt houdt aan

Geplaatst op 09 okt 2014 , bijgewerkt 09 okt 2014, 09:16

Het herstel van de woningmarkt houdt dit jaar structureel aan, maar in een trager tempo dan in de eerste helft van 2014. Dit blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In de afgelopen drie maanden zijn naar schatting 39.000 huizen verkocht. Dit is een toename van bijna 29 % vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Gemiddeld stonden deze woningen 122 dagen te koop. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014 bleef het aantal transacties nagenoeg gelijk.

Qua verkopen zijn er weinig verschillen tussen de verschillende woningtypes. Twee-onder-een-kapwoningen waren met een verkoopdaling van 4 % het afgelopen kwartaal wat minder in trek. Ook de verkoop van tussenwoningen nam met 1,7 % af. Bij andere woningtypen steeg het aantal transacties licht.

Wel zijn de huizenprijzen de afgelopen drie maanden iets gezakt: 0,3 % vergeleken met het tweede kwartaal. Toch liggen ze altijd nog 4 % hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De gemiddelde prijs voor een woning bedraagt nu € 214.000. Vrijstaande woningen verwisselden door de bank genomen voor € 337.000 van eigenaar, een appartement levert doorgaans € 168.000 op.

Verwachtingen

De NVM verwacht dat in het laatste kwartaal van dit jaar zo'n 30.000 huizen worden verkocht. Dit zou betekenen dat over geheel 2014 het aantal transacties uitkomt op ongeveer 145.000. Grote prijsstijgingen verwacht de grootste makelaarsorganisatie dit jaar niet meer. In het vierde kwartaal zullen de prijzen nagenoeg gelijk zijn aan die van de voorgaande drie maanden.

'De gemiddelde koopwoning kan nu concurreren met een sociale huurwoning', zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. 'De historisch lage hypotheekrente, de gedaalde huizenprijzen tegenover de stijgende huren, leiden tot een steeds betere betaalbaarheid van koopwoningen en een flinke daling van de netto-maandlasten voor woningbezitters.'

Positief sentiment

De NVM-cijfers sluiten aan bij het positieve sentiment dat de Eigen Huis Marktindicator al enige tijd signaleert. De thermometer van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt geeft nu de recordwaarde van 100 punten aan. Nooit eerder sinds de invoering van de stemmingsgraadmeter in 2004, was het gemeten consumentenvertrouwen zo groot.

Ondanks de gunstige prognoses, is het herstel van de woningmarkt niet evenredig over het land verdeeld. Vooral de grote steden profiteren, terwijl landelijke gebieden soms ver achterblijven.

De NVM nuanceert wel de berichten over oververhitting op de Amsterdamse en Utrechtse woningmarkt. Het zou daar vooral gaan om appartementen en tussenwoningen in bepaalde, vooroorlogse wijken.  

Meer informatie
Bekijk de situatie van de woningmarkt in uw regio (NVM)
Bekijk de Eigen Huis Marktindicator

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers