Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Langere schenkingsvrijstelling bij klushuis?

Geplaatst op 13 okt 2014 , bijgewerkt 13 okt 2014, 14:30

Toekomstige huizenkopers die hun verbouwing willen financieren met een belastingvrije schenking van maximaal een ton, hebben nog tot en met 2016 om hun huis te kopen en op te knappen. Dat stelt Netwerk Notarissen. Maar het ministerie van Financiën kan dit nog niet bevestigen. (Zie Update hieronder!)

Voor de tijdelijk verruimde schenkingsvrijstelling geldt dat de schenking uiterlijk 31 december 2014 moet zijn besteed aan de aankoop van een eigen woning óf aflossing van de eigenwoningschuld. Als de schenking bedoeld is voor verbetering of onderhoud van de eigen woning, heeft de ontvanger tot uiterlijk 1 januari 2017 de tijd om het geld te besteden. Netwerk Notarissen – een samenwerkingsverband van 150 notariskantoren – kwam afgelopen vrijdag met het bericht dat deze vrijstelling ook geldt als de nog op te knappen woning pas in 2015 of 2016 wordt aangekocht.

Wet

‘De wet eist niet dat je al een huis hebt, als je een eigenwoningschenking krijgt voor de verbouwing van een huis’, zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen. ‘Er staat alleen dat de verbouwing van een eigen woning voor 1 januari 2017 moet zijn afgerond. De ontvangers van deze schenking in 2014 moeten dus in 2015 of 2016 op zoek naar een klushuis.’

Vereniging Eigen Huis heeft bij het ministerie van Financiën nagevraagd of dit inderdaad zo werkt. Het ministerie onderzoekt deze kwestie en heeft beloofd eind deze week met een reactie te komen.

Nieuwe voorwaarden

Na 1 januari 2015 geldt voor schenkingen voor de eigen woning weer een vrijstelling van € 52.752, rekening houdend met de verwachte inflatiecorrectie. Dan gelden ook weer strengere voorwaarden. De schenkingsvrijstelling geldt dan alleen nog voor schenkingen van ouders aan kinderen van 18 tot 40 jaar. Ook mag nog niet eerder van een hoge vrijstelling gebruik zijn gemaakt. De nieuwe, strengere voorwaarden kunnen ervoor zorgen dat de ontvanger bij hogere schenkingen honderden of soms zelfs duizenden euro’s meer schenkbelasting moet betalen.

Update 20 oktober

Het kabinet gaf 17 oktober meer duidelijkheid over het einde van de schenkingsvrijstelling. Voor verbouwingen geldt dat het geld in 2015 of 2016 mag worden besteed, mits de begunstigde de schenking in 2014 heeft ontvangen én al in 2014 eigenaar is van de nieuwe woning. De hierboven genoemde suggestie van Netwerk Notarissen gaat dus niet op.

Het kabinet gaat coulant om met nieuwbouwwoningen. Als de eerste termijn van de in aanbouw zijnde woning in 2014 is voldaan, mogen de volgende termijnen in 2015 worden betaald uit de schenking waarvoor de verhoogde vrijstelling geldt. Ook hier is de voorwaarde dat het bedrag van de schenking in 2014 moet zijn overgemaakt. 

Schenkingsvrijstelling
Bericht van kabinet (17 oktober) 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers