Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Verkopers betalen mee aan starterslening

Geplaatst op 13 okt 2014 , bijgewerkt 13 okt 2014, 15:00

Amersfoort, Breda en diverse andere gemeenten verstrekken alleen nog startersleningen voor de aankoop van een woning als de verkopende partij hieraan mee betaalt. In Amersfoort bedraagt die verkopersbijdrage circa € 2.000.

Voor veel verkopers is de vereiste bijdrage aan de starterslening een onaangename verrassing. Vaak blijkt dit pas als er al overeenstemming is over de koopsom. Als de verkoper hier niet mee instemt, gaat de koop niet door.

Bijdrage

Starters op de woningmarkt kunnen onder aantrekkelijke voorwaarden een starterslening krijgen voor de aankoop van hun eerste woning. Het Rijk betaalt daar de helft van, maar nu het Rijksbudget bijna uitgeput is, gaan meer gemeenten een bijdrage van verkopers vragen. Of helemaal stoppen met de starterslening.

De verkopersbijdrage is afhankelijk van de hoogte van de lening die de koper krijgt van de gemeente. In Amersfoort is die bijdrage € 1.375 voor een starterslening onder de € 20.000. Dat bedrag loopt op tot € 2.125 euro voor een starterslening van € 30.000 of meer.

De eerste drie jaar is die lening renteloos. Daarna vindt een toetsing plaats en gaat de koper normaliter rente en aflossing betalen aan de gemeente. De gemeente krijgt de lening dus uiteindelijk terug, maar de verkoper ziet niets terug van zijn bijdrage.

Advies

Vereniging Eigen Huis adviseert verkopers om vroegtijdig te informeren (bij gemeente of makelaar) of de betreffende gemeente een verkopersbijdrage berekent voor startersleningen. Ten tweede is het goed om, bijvoorbeeld via de makelaar, vast te stellen of een koper gebruik zal maken van zo’n starterslening. Daar kan de verkoper vervolgens rekening mee houden bij onderhandelingen over de koopsom.

Op 11 mei 2012 schreef Vereniging Eigen Huis ook al een nieuwsbericht over dit onderwerp.

Lees meer over de starterslening
Check of uw gemeente een verkopersbijdrage berekent bij startersleningen  

RTL Nieuws 13 oktober 2014

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers