Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Studieschuld minder beperkend voor hypotheek

Geplaatst op 14 okt 2014 , bijgewerkt 14 okt 2014, 11:45

Een studieschuld werkt onder het nieuwe leenstelsel, dat 1 september 2015 ingaat, minder beperkend voor de hypotheekruimte. Dat hebben de banken besloten, na overleg met het ministerie van Onderwijs.

Het nieuwe leenstelsel zal leiden tot hogere schulden, omdat studenten straks minder beurs krijgen. Zonder compenserende maatregel zou dat er toe leiden dat pas afgestudeerden minder hypotheek kunnen krijgen dan momenteel. Maar banken gaan de beperking van de hypotheekruimte anders berekenen. Bij een studieschuld van bijvoorbeeld € 10.000 kan een woningkoper in de nieuwe situatie door de nieuwe wegingsfactor ongeveer € 6.000 meer aan hypotheek krijgen dan nu. Dat is een logisch gevolg van de langere terugbetaaltermijn voor studieschulden, die in het nieuwe stelsel geldt. Die langere termijn leidt namelijk tot lagere maandlasten voor studieschuld, waardoor een huiseigenaar meer hypotheeklasten kan dragen.

De wegingsfactor van studieschulden gaat onder het nieuwe leenstelsel omlaag van 0,75 % naar 0,45 %. Dat betekent dat banken er dan van uit gaan dat iemand bij een studieschuld van € 10.000 voor afbetaling van de studieschuld een maandlast heeft van € 45, in plaats van € 75.

BKR

Iemand die een nieuwe hypotheek wil afsluiten, is verplicht de bank te melden welke kredieten en schulden hij heeft. Kredieten en schulden leiden er toe dat de bank een lagere hypotheek verstrekt.

Een geldverstrekker controleert  voor het opmaken van de hypotheekofferte én voor het passeren van de notarisakte of iemand bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd staat. Het BKR registreert nu vooral kredieten en hypotheekachterstanden, maar gaat in de toekomst mogelijk ook studieschulden bijhouden.

Regels hypotheekverstrekking

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers