Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: vertrouwen Groningers in schadeafhandeling na debat afgenomen

Geplaatst op 14 okt 2014 , bijgewerkt 14 okt 2014, 22:00

Het vertrouwen in een goede afhandeling van  schades is onder de Groningers in het aardgaswinningsgebied na het spoeddebat van vorige week verder afgenomen. Dit blijkt uit een peiling onder de leden van Vereniging Eigen Huis in het gebied.

Slechts 2% van de ondervraagden heeft na het debat meer vertrouwen in een goede schadeafhandeling , terwijl maar liefst 27% aangeeft minder vertrouwen te hebben dan vóór het debat.

De op 14 oktober jl. aangenomen moties in de Tweede Kamer naar aanleiding van het spoeddebat van vorige week over de gaswinning, leveren weinig  op, vindt Vereniging Eigen Huis. Minister Kamp heeft toegezegd  dat hij zal zorgen voor onafhankelijk toezicht op de uitvoeringsorganisatie. Dit was al in mei jl. door de minister toegezegd en is al in het schade-protocol van de NAM opgenomen. De oproep aan de regering om de NAM te dwingen om ook bewoners met complexe schade binnen drie maanden te helpen wordt al meteen genuanceerd, doordat de NAM de mogelijkheid van een beroep op overmacht  wordt gegund. Vereniging Eigen Huis vreest, op grond van de reacties van haar leden, dat zo'n beroep op overmacht eerder regel dan uitzondering zal zijn. Dit moet anders. Vereniging Eigen Huis vindt het hoog tijd dat de bewoners en hun noden en belangen centraal gesteld worden. Zij kampen met zorgen voor hun veiligheid, schades, waardevermindering en onverkoopbaarheid van hun woning. Bij de inrichting en de werkwijze van de uitvoeringsorganisatie moet het belang van de gedupeerden centraal staan. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er een harde termijn komt voor het oplossen van complexe schades, waarbij de uitvoeringsorganisatie moet opschalen als dit nodig is om deze termijn te behalen.

Het flitsonderzoek* dat Vereniging Eigen Huis hield onder haar leden in het gebied laat zien dat slechts 16% van de ruim 1000 respondenten vertrouwen heeft in een goede afwikkeling van de gasschade. 54% heeft twijfels en maar liefst 30% heeft geen vertrouwen in een goede afwikkeling. Van de ruim 550 respondenten die zelf schade aan hun woning hebben of hebben gehad is slechts 28% tevreden over de afhandeling. Bij 57% is de schade nog niet afgewikkeld en 15% is ontevreden over de schadeafwikkeling.  

Flitspeiling Groningen

* Dit kwantitatief representatief onderzoek is  uitgevoerd onder 1.009 leden van Vereniging Eigen Huis uit de provincie Groningen,  op 9, 10 en 11 oktober 2014 via een online vragenlijst.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers