Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Tijd dringt voor aflossen met schenking

Geplaatst op 28 okt 2014 , bijgewerkt 28 okt 2014, 10:00

Wie nog wil profiteren van de tijdelijk verruimde schenkingsvrijstelling moet snel zijn. Huiseigenaren die de schenking willen gebruiken voor extra aflossing op de hypotheek, kunnen die aflossing het best deze week al in gang zetten.

Banken hebben verschillende werkwijzen voor extra aflossing. Bij de ene bank kun je op elk moment geld overmaken op een bepaald rekeningnummer, onder vermelding van het hypotheeknummer. Bij de andere bank moet je hiervoor eerst een formulier invullen en duurt het daarna nog zo maar een maand voor de aflossing is verwerkt. Vereniging Eigen Huis adviseert geïnteresseerde huiseigenaren om dit bij de eigen bank te checken. En meteen na te vragen hoeveel er jaarlijks boetevrij kan worden afgelost op de hypotheek.

Wie als ontvanger van een schenking nog wil profiteren van de tijdelijk verruimde belastingvrijstelling, moet het geld nog in 2014 hebben besteed aan de eigen woning (aflossing, aankoop of onderhoud). Als de aflossing pas op of na 1 januari 2015 wordt verwerkt, is dat dus te laat.

Belasting op spaargeld 

Er speelt nog iets anders mee. Over het spaarsaldo per 1 januari van elk jaar betaalt een belastingplichtige 1,2 % vermogensrendementsheffing. Hoe lager het spaarsaldo dan is, hoe minder belasting verschuldigd is. Ook om die reden is het gunstiger om een geplande aflossing nog voor de jaarwisseling uit te voeren.

Gerelateerde artikelen
Kabinet verduidelijkt schenkingsvrijstelling (oktober 2014)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers