Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Belastingtegenvaller voor veel Nederlanders

Geplaatst op 31 okt 2014 , bijgewerkt 31 okt 2014, 13:00

De aanslag inkomstenbelasting over 2014 levert voor miljoenen Nederlanders een tegenvaller op. Gemiddeld kan de aanslag € 150 hoger uitvallen dan verwacht, volgens staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën).

De tegenvaller geldt voor mensen die bijzondere beloningen hebben gekregen in 2014. Bijzondere beloningen zijn bijvoorbeeld vakantiegeld, dertiende maand en een bonus.

In totaal gaat het waarschijnlijk om 5 à 6 miljoen Nederlanders. De naheffing kan variëren van enkele tientjes tot € 300. Voor een enkeling, wiens bonus hoger is dan het vaste salaris, kan de heffing oplopen tot € 700, schrijft de Volkskrant vandaag. D66 en de SP willen dat mensen die moeten bijbetalen de mogelijkheid krijgen om dit gespreid te doen.

Maart

De tegenvaller heeft te maken met gewijzigde belastingregels die niet zijn verwerkt in de loonbelasting of voorlopige teruggave. Daardoor hebben veel Nederlanders in 2014 te weinig belasting betaald of te veel belasting terug gekregen.

Alle belastingplichtigen die voor 1 april 2015 aangifte doen over 2014, krijgen de aanslag uiterlijk in juli 2015 op de mat. Maar in maart is in de Vooraf Ingevulde Aangifte al te zien hoe hoog de uiteindelijke aanslag voor de inkomstenbelasting is.

Hypotheekrenteaftrek

Huiseigenaren hebben vaak een voorlopige teruggave vanwege de hypotheekrenteaftrek. Vooral huiseigenaren die hebben gekozen voor een maximale voorlopige teruggave, moeten rekening houden met een fiscale tegenvaller bij de definitieve aanslag over 2014.

Update 13 november: uitstel

Nederlanders die volgend jaar de hierboven genoemde naheffing krijgen, kunnen daarvoor vier maanden uitstel krijgen. Ze hoeven daarover geen rente te betalen. Dat maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën woensdag 12 november bekend.

Bericht van Belastingdienst

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers