Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Starter jaagt doorstroming nauwelijks aan

Geplaatst op 04 nov 2014 , bijgewerkt 04 nov 2014, 10:01

Starters zijn minder belangrijk voor de doorstroming dan gedacht. Dit blijkt uit een onderzoek van het Kadaster.

Volgens het Kadaster kochten starters in de periode 2005 tot augustus 2014 vaker een nieuwbouwhuis of een woning van een uitstromer. Dit zijn woningbezitters die bijvoorbeeld zijn overleden of verhuizen naar een huurwoning.

Dit jaar kocht slechts een op de drie starters een woning van een doorstromer - iemand die het ene koophuis verruilt voor een andere. Dit betekent dat twee derde van de starters geen verhuisketen op gang brengt.

Wel blijven starters van groot belang voor de woningmarkt. Sinds de uitbraak van de crisis in het najaar van 2008 zijn zij verantwoordelijk voor bijna de helft van alle woningverkopen.

De prijs die starters voor hun eerste koopwoning betalen, is ongeveer gelijk gebleven vergeleken met de jaren voor de crisis. Wel kunnen zij door de gedaalde huizenprijzen grotere woningen kopen dan voorheen. Starters kopen minder vaak een appartement, maar kiezen steeds meer meteen voor een gezinswoning.

Doorstroomlening

Volgens Verenging Eigen Huis kan de doorstroming worden bevorderd als woningbezitters die willen verhuizen een eventuele restschuld kunnen meefinancieren. Ongeveer een kwart van alle huiseigenaren heeft met een potentiƫle restschuld te maken. Dit betekent dat de waarde van hun woning momenteel lager is dan de hypotheek die erop rust.

Met een doorstroomlening zouden de lasten van het meefinancieren van een restschuld aanmerkelijk lager kunnen zijn. Minister Blok voor Wonen zegde onlangs toe een plan hiervoor te bestuderen.

Meer informatie
Lees meer over de woningmarkt

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.