Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NAM past schadeprotocol aardbevingen aan

Geplaatst op 05 nov 2014 , bijgewerkt 05 nov 2014, 12:16

De afhandeling van de aardbevingsschade van inwoners van Groningen moet anders. Dat gaf de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) toe tijdens de bijeenkomst van overlegorgaan de Dialoogtafel in het Groningse provinciehuis op dinsdag 4 november.

Vereniging Eigen Huis riep onlangs op tot het ontwikkelen van een geheel nieuw schadeprotocol, omdat de huidige regeling vooral Groningers met complexe schades in de kou laat staan. Tijdens het overleg van bedrijven, overheden en bewoners presenteerde de vereniging het rapport dat deze oproep onderbouwt.

Verantwoordelijkheid

De NAM stelde bereid te zijn nog voor het nieuwe jaar het fel bekritiseerde schadeprotocol te verbeteren. 'De aanpak moet sneller, vriendelijker en transparanter', zei NAM-directeur Schotman volgens het Dagblad van het Noorden. 'Inwoners die met complexe schade zitten en de gang van zaken ingewikkeld vinden, moeten hulp krijgen. Ik zal daar als directeur persoonlijk verantwoordelijkheid voor nemen.'

De nieuwe uitvoeringsorganisatie, die vanaf 1 januari de schades afhandelt en momenteel wordt gevormd, kan dan met de nieuwe schaderegeling aan de slag. De NAM beloofde tijdens de bijeenkomst zich vanaf dan niet meer te bemoeien met de afhandeling van individuele schades.

Afstand van NAM

Tot nog toe moesten mensen met aardbevingsschade zich melden bij de NAM, nu wordt dat dus de nieuwe uitvoeringsorganisatie. Op deze organisatie komt onafhankelijk toezicht.

Vereniging Eigen Huis startte onlangs met een Urgentielijst, waarvoor zij Groningers met complexe schade door de gaswinning oproept zich te melden. De Urgentielijst moet de politiek een beter inzicht geven in de afwikkeling van de schades en duidelijk maken dat de bewoners nu op de eerste plaats moeten komen.

Weer aardbeving

Afgelopen nacht werd Groningen weer opgeschrikt door een stevige aardbeving. De beving bij Middelstum had een kracht van 2,9 op de schaal van Richter en werd ook in de stad Groningen gevoeld.   

Lees meer:
Urgentielijst
Dossier Gasschade Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers