Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Energieaanbiedingen worden duidelijker

Geplaatst op 07 nov 2014 , bijgewerkt 07 nov 2014, 09:29

Het wordt makkelijker om aanbiedingen van energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Daarvoor heeft de Autoriteit Consument & Markt afspraken met leveranciers gemaakt. Vereniging Eigen Huis is nog niet tevreden.

Een energieaanbod moet voortaan gebaseerd zijn op het historisch verbruik van een gezin en niet op basis van gemiddeld verbruik of op gezinsgrootte. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kunnen consumenten energieaanbiedingen daardoor makkelijker met elkaar vergelijken. De consumentenautoriteit ziet erop toe dat leveranciers de regels naleven. Leveranciers die de regels overtreden, krijgen een boete die kan oplopen tot 450 duizend euro per misstap.

Vast model

Vereniging Eigen Huis vindt het een stap in de goede richting dat energieleveranciers alleen nog aanbiedingen mogen doen op basis van het historisch verbruik. 'Deze afspraak gaat niet ver genoeg,' zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. 'Eerdere richtlijnen hebben er niet voor gezorgd dat energieaanbiedingen, rekeningen en voorschotnota's begrijpelijker werden. Hopelijk maakt de boetemogelijkheid verschil.' De vereniging had graag gezien dat leveranciers aanbiedingen, rekeningen en voorschotnota's volgens een vast model moeten opstellen. Umlauf: 'Energiecontracten komen in commercials erg voordelig over, maar wie de aanbieding narekent  komt vaak bedrogen uit. Consumenten mogen niet worden misleid. Daarom moet een rekening of aanbod van de energieleverancier begrijpelijk zijn. Een huiseigenaar moet weten waar hij aan toe is.'

Brief

Afgelopen juni stuurde Vereniging Eigen Huis een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken over de noodzaak van een vast format voor aanbiedingen en rekeningen. Ook attendeerde de vereniging de ACM over dit onderwerp.

 Meer informatie:
Uitleg over de energierekening
Hoe wissel ik van energieleverancier?

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.