Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Hypotheekadvies veel goedkoper

Geplaatst op 11 nov 2014 , bijgewerkt 11 nov 2014, 09:29

Het provisieverbod heeft gezorgd voor een forse daling van de hypotheekadvieskosten. Consumenten besparen door het verbod jaarlijks zo’n € 400 miljoen.

Dat zegt Theodor Kockelkoren, bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

‘De gemiddelde huizenkoper betaalde vroeger makkelijk € 4.000, maar nu ligt de prijs voor hypotheekadvies veelal tussen de € 1.500 en € 2.500’, zegt Kockelkoren. ‘Bij 200.000 hypotheken per jaar levert dit een besparing op van € 400 miljoen.’

Sinds 1 januari 2013 mogen geldverstrekkers, zoals banken en verzekeraars, geen provisie meer betalen aan hun tussenpersonen voor financieel advies. De consument betaalt de adviesrekening nu zelf en ziet zo precies wat het advies kost. Dit moet concurrentie stimuleren.

‘So far, so good’

Kockelkoren is tevreden over de eerste effecten van het provisieverbod. ‘De prijs is fors gedaald, maar de kwaliteit van het advies heeft daar niet onder geleden. Onze voorzichtige eerste indruk is zelfs dat die kwaliteit licht verbeterd is. En de keuzemogelijkheden bij hypotheken zijn niet afgenomen.’ Dit brengt de AFM tot het voorzichtig positieve oordeel ‘so far, so good’.

De invoering van het provisieverbod heeft niet geleid tot een grote toename van ‘execution only’ bij hypotheken. Bij ‘execution only’ vragen klanten alleen om een hypotheek en niet om advies. Maar het aantal klanten dat op deze manier te werk gaat, beslaat nog steeds hooguit enkele procenten van de markt.

Reactie

Vereniging Eigen Huis reageerde vanochtend op BNR Nieuwsradio. ‘De prijsdaling is op zich goed nieuws, hoewel de vergelijking met vroeger lastig is. Het is namelijk moeilijk om exact vast te stellen hoeveel de klant vóór het provisieverbod betaalde voor hypotheekadvies’, zei woordvoerder Hans André de la  Porte. ‘Per saldo zijn we blij met de nieuwe situatie, vooral omdat de klant nu niet meer de hypotheek geadviseerd krijgt waar de adviseur het meest aan verdient. Huiseigenaren die hun hypotheek voor 2013 hebben afgesloten, adviseren we om goed op te letten bij nieuwe vragen over bijvoorbeeld een renteherziening of extra aflossen. Deze standaardzaken vallen gewoon onder de nazorg, die de adviseur verplicht is te geven. Daar mag hij dus geen nieuwe factuur voor schrijven.’

Hypotheekadvies
Speech Theodor Kockelkoren

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers