Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Herstel woningmarkt zet door in 2015

Geplaatst op 13 nov 2014 , bijgewerkt 13 nov 2014, 10:04

De woningmarkt trekt ook in 2015 verder aan. Dit verwacht de Rabobank.

Dit jaar zijn grofweg 145.000 huizen verkocht. De Rabobank verwacht dat dit aantal komend jaar kan oplopen tot 165.000. De gemiddelde huizenprijs neemt daarbij in 2015 met 1,5% tot 3,5% toe in vergelijking met dit jaar.

Het doorzettende herstel is mede te danken aan de voorzichtig oplevende economie. Komend jaar zullen volgens de Rabobank huishoudens meer besteden en neemt de werkgelegenheid toe.

De historisch lage hypotheekrente is ook een belangrijke reden voor de herstellende woningmarkt. De Rabobank verwacht geen sterke stijging van de rente. Mocht dit wel het geval zijn, dan leidt dit niet tot grote betalingsproblemen voor huishoudens, zo stelt de coöperatieve bank. De hypotheekrenteaftrek, de gewoonte van huishoudens de rente voor langere tijd vast te zetten en de hogere toetsrente bij korte rentevaste periodes, vangen een eventuele rentestijging grotendeels op.

Ten slotte blijft het consumentenvertrouwen toenemen, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt bereikte vorige maand met 103 punten de hoogste stand in tien jaar. Negatieve factoren, zoals de versobering van de schenkingsvrijstelling en het aflopende budget van de starterslening, wegen volgens de Rabobank niet op tegen de positieve ontwikkelingen.

Toch is niet overal in Nederland sprake van herstel. Vooral aan de randen van het land duurt het langer voordat de positieve trend ook daar merkbaar is.

Lees meer over de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers