Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Strengere inkomenseisen voor hypotheek

Geplaatst op 13 nov 2014 , bijgewerkt 13 nov 2014, 10:30

Wie nog van de huidige inkomensnormen voor een hypotheek wil profiteren, moet snel zijn. Deze normen gelden nog voor hypotheekoffertes die in 2014 zijn uitgebracht. In 2015 worden de inkomenseisen voor een nieuwe hypotheek een stuk strenger.

Dat blijkt uit de nieuwe Regeling hypothecair krediet, die minister Blok (Wonen en Rijksdienst) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hoe lager het inkomen, hoe groter de daling van de maximale hypotheek. Huiseigenaren die een jaarinkomen onder de € 30.000 bruto hebben, kunnen volgend jaar op basis van hun inkomen 8 % tot 39 % minder hypotheek krijgen dan nu.

Ook mensen met hogere inkomens worden getroffen. Iemand met een modaal inkomen van circa € 35.000 kan volgend jaar nog ongeveer € 157.000 aan hypotheek krijgen. Nu is dat nog circa € 171.000. Uitgangspunt hierbij is een rentevaste periode van tien jaar vast, bij een gemiddelde rente van 3,25 %. 

Niet-kwetsbare groepen

Als de adviseur aantoont dat de aanvrager van een hypotheek een inkomen onder de € 30.000 heeft maar tot een niet-kwetsbare groep behoort, kan de aanvrager iets meer hypotheek krijgen dan gemiddeld. Kwetsbare groepen zijn bijvoorbeeld mensen die extra kosten hebben vanwege een chronische ziekte of hoog energieverbruik. Gezinnen met twee of meer kinderen worden in dit verband ook tot de kwetsbare groepen gerekend, net als mensen met bovengemiddelde financiële verplichtingen voor pensioen of (ex-)familieleden.

Twee criteria

Voor de bepaling van de maximale hypotheek gelden twee criteria: inkomen en woningwaarde. De laagste grens is bindend. Ook het criterium woningwaarde wordt volgend jaar strenger. Nu kan een woningkoper nog maximaal 104 % van de woningwaarde aan hypotheek krijgen. Volgend jaar is dat 103 %.

Moeilijker

‘Het wordt elke keer weer moeilijker om een huis te financieren’, zegt Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis. ‘Kopers kunnen steeds minder lenen en moeten vooraf een groter bedrag sparen. Dit helpt de doorstroming op de woningmarkt natuurlijk niet. Een geluk bij een ongeluk is dat de hypotheekrente de laatste jaren flink gedaald is.’

Meer informatie
Regels hypotheekverstrekking

Gerelateerde artikelen
Nul-op-meterlening naar € 25.000 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.