Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nul-op-meterlening naar 25.000 euro

Geplaatst op 13 nov 2014 , bijgewerkt 13 nov 2014, 13:45

Het hypotheekbedrag dat eigenaren van een nul-op-de-meterwoning extra kunnen lenen,  wordt verhoogd van € 13.500 naar € 25.000. Het kabinet geeft hiermee een impuls aan de realisatie van deze woningen.

De nieuwe leennormen gelden vanaf 1 januari 2015 en zijn dinsdag door minister Blok (Wonen) en minister Dijsselbloem (Financiën) naar de Tweede Kamer gestuurd.  De bouwer moet hiervoor ten minste 10 jaar de energieprestatie van de woning garanderen.

Inkomen

Om in aanmerking te komen voor de lening moet de woningbezitter of -koper minstens een inkomen hebben van € 32.000 en ook wordt gekeken naar de waarde van het huis. Die mag in dit geval maximaal 106% zijn van de marktwaarde. Voor wie geen nul-op-de-meterwoning heeft, maar toch energiebesparende maatregelen wil nemen, kan nu € 9.000 lenen in plaats van € 8.000. De woning moet dan wel een energie-index van 0,6 hebben of ten minste een A++ label dat is verstrekt voor 1 januari 2015. Vanaf 1 januari gelden hiervoor dezelfde toetsingseisen als voor de nul-op-de-meterlening.

Energiezuinig

Nul-op-de-meter woningen zijn zeer energiezuinig, onder meer dankzij extra goede isolatie. Bovendien voorzien zij zelf in hun eigen energiebehoefte. Meestal zorgt een warmtepomp voor de verwarming, en leveren zonnepanelen de benodigde elektriciteit. Deze maatregelen vergen uiteraard een investering bij aanvang.

Strengere inkomenseisen voor hypotheek

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers