Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Huishoudens onvoldoende beschermd door Warmtewet

Geplaatst op 13 nov 2014 , bijgewerkt 13 nov 2014, 16:03

Huishoudens die zijn aangesloten op stadsverwarming hebben over de afgelopen tien jaar gezamenlijk 600 miljoen tot 1,7 miljard euro te veel betaald voor de levering van warmte.

In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer schrijven Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en de Consumentenbond dat er nog steeds veel schort aan de Warmtewet.

Pijnpunten

Er wordt belasting geheven over warmte, maar deze belasting komt niet terecht in de staatskas, maar belandt in de zakken van de energieleveranciers. Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis: 'Bij een gemiddeld verbruik gaat het om € 296 exclusief btw per huishouden, per jaar.' Een ander pijnpunt is volgens de consumentenorganisaties dat de vaste kosten voor huishoudens met stadsverwarming na de invoering van de Warmtewet met 7% zijn gestegen. Umlauf: 'Hoewel minister Kamp heeft aangegeven dat dit gecompenseerd wordt door een daling van de variabele kosten, is dit toch vreemd. Hierdoor is er voor huishoudens met stadsverwaming minder stimulans om energie te besparen, terwijl dat wel nodig is om de doelstellingen uit het Energieakkoord te halen.'

Hoorzitting

De Warmtewet staat 17 november met 24 andere onderwerpen op de agenda van het wetgevingsoverleg energie van de Tweede Kamer. Vereniging Eigen Huis, De Consumentenbond en de Woonbond vragen de Kamerleden dit agendapunt te verdagen. 'Wij dringen aan op een hoorzitting. Er moet een bijeenkomst komen waarin experts de Tweede Kamer bijpraten over de problemen met de Warmtewet. Zo doen we de 600 duizend huishoudens met stadsverwarming recht aan,' zegt Umlauf.

Wat is de Warmtewet?

De Warmtewet moet ervoor zorgen dat huishoudens die zijn aangesloten zijn op stadsverwarming, of op een andere collectieve warmtevoorziening, niet meer betalen voor de levering van warmte dan huishoudens met een cv-ketel.

Update 19 november:
De hoorzitting staat op de agenda van de procedurevergadering (25 november) van de commissie voor Economische Zaken. Tijdens die vergadering stemmen Kamerleden of er een hoorzitting moet komen. 
  

Meer informatie
Meldpunt Warmtewet
Brief Consumentenbond, Woonbond en Vereniging Eigen Huis 
Algemene informatie Warmtewet 

Gerelateerde nieuwsberichten
Rob Mulder over Warmtewet in RTL Nieuws (november 2014)
Warmtewet niet voor alle VvE's (juli 2014)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.