Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Geen boetevrije herfinanciering hypotheken

Geplaatst op 14 nov 2014 , bijgewerkt 14 nov 2014, 10:00

Banken gaan hypotheken niet boetevrij herfinancieren. Dat schreef minister Dijsselbloem (Financiën) gisteren aan de Tweede Kamer.

Als banken geen vergoedingsrente meer mogen hanteren bij een tussentijdse overstap, kunnen zij geen rentevaste periodes meer aanbieden, schrijft Dijsselbloem. Klanten willen immers alleen de hypotheek herfinancieren als de marktrente daalt. En zij willen juist vasthouden aan de afgesproken rente als de rente stijgt. Zo is een rentevaste periode altijd ongunstig voor de bank.

Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) had de minister in september gevraagd om met geldverstrekkers te gaan praten over knellende hypotheeksituaties. Boetevrije overstap naar een hypotheek met de actuele, lage rente kan lucht geven aan de ruim 100.000 huiseigenaren die betalingsachterstand hebben op hun hypotheek. Het kan ook soelaas bieden aan de circa 1,4 miljoen huiseigenaren met een woning die ‘onder water’ staat, wat wil zeggen dat de hypotheekschuld hoger is dan de huidige woningwaarde.

Dijsselbloem wijst er op dat banken in bijzondere situaties soms wel de boeterente kwijtschelden. ‘Maar dat is altijd maatwerk’, schrijft de minister.

Brief van minister Dijsselbloem (pdf)

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers