Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Geen boetevrije herfinanciering hypotheken

Geplaatst op 14 nov 2014 , bijgewerkt 14 nov 2014, 10:00

Banken gaan hypotheken niet boetevrij herfinancieren. Dat schreef minister Dijsselbloem (Financiën) gisteren aan de Tweede Kamer.

Als banken geen vergoedingsrente meer mogen hanteren bij een tussentijdse overstap, kunnen zij geen rentevaste periodes meer aanbieden, schrijft Dijsselbloem. Klanten willen immers alleen de hypotheek herfinancieren als de marktrente daalt. En zij willen juist vasthouden aan de afgesproken rente als de rente stijgt. Zo is een rentevaste periode altijd ongunstig voor de bank.

Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) had de minister in september gevraagd om met geldverstrekkers te gaan praten over knellende hypotheeksituaties. Boetevrije overstap naar een hypotheek met de actuele, lage rente kan lucht geven aan de ruim 100.000 huiseigenaren die betalingsachterstand hebben op hun hypotheek. Het kan ook soelaas bieden aan de circa 1,4 miljoen huiseigenaren met een woning die ‘onder water’ staat, wat wil zeggen dat de hypotheekschuld hoger is dan de huidige woningwaarde.

Dijsselbloem wijst er op dat banken in bijzondere situaties soms wel de boeterente kwijtschelden. ‘Maar dat is altijd maatwerk’, schrijft de minister.

Brief van minister Dijsselbloem (pdf)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.