Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Windmolens vervangen om subsidie

Geplaatst op 17 nov 2014 , bijgewerkt 17 nov 2014, 15:47

Ministens 172 windturbines die nog goed zijn, worden mogelijk gesloopt. De molenaars willen op de plekken van de oude turbines nieuwe windmolens plaatsen, omdat ze daarvoor subsidie kunnen ontvangen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines.

Eigenaren van windturbines kunnen volgens de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) aanspraak maken op € 350 miljoen subsidie, als ze voor het nieuwe jaar vergunningen regelen voor de nieuwe turbines.

Volgens de NLVOW zijn bij gemeentes en provincies de afgelopen maanden op grote schaal vergunningsaanvragen binnengekomen voor het afbreken en nieuw bouwen van turbines. De huidige turbines hebben hun technische levensduur nog niet bereikt, maar komen niet meer in aanmerking voor subsidie omdat ze te oud zijn. Een turbine-eigenaar kan voor de nieuwe turbine opnieuw subsidie aanvragen. Die subsidie maakt de exploitatie van een turbine aantrekkelijk.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis zet vraagtekens bij het vervangen van de huidige windturbines. 'Consumenten betalen jaarlijks via de energierekening een paar tientjes aan de Opslag Duurzame Energie, die bedoeld is voor het spekken van de subsidiepot voor onder andere windenergie,' zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. Deze opslag gaat de komende jaren verder omhoog. Umlauf: 'Er wordt met behulp van € 18 miljard belastinggeld vol ingezet op windmolens. Dat is veel geld, uit de portemonnee van de consument. Nu blijkt dat van dat geld goed presterende windmolens worden vervangen door nieuwe windmolens, omdat de windmolenexploitant daar beter van wordt. Dat roept de nodige vragen op.'

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.