Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Windmolens vervangen om subsidie

Geplaatst op 17 nov 2014 , bijgewerkt 17 nov 2014, 15:47

Ministens 172 windturbines die nog goed zijn, worden mogelijk gesloopt. De molenaars willen op de plekken van de oude turbines nieuwe windmolens plaatsen, omdat ze daarvoor subsidie kunnen ontvangen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines.

Eigenaren van windturbines kunnen volgens de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) aanspraak maken op € 350 miljoen subsidie, als ze voor het nieuwe jaar vergunningen regelen voor de nieuwe turbines.

Volgens de NLVOW zijn bij gemeentes en provincies de afgelopen maanden op grote schaal vergunningsaanvragen binnengekomen voor het afbreken en nieuw bouwen van turbines. De huidige turbines hebben hun technische levensduur nog niet bereikt, maar komen niet meer in aanmerking voor subsidie omdat ze te oud zijn. Een turbine-eigenaar kan voor de nieuwe turbine opnieuw subsidie aanvragen. Die subsidie maakt de exploitatie van een turbine aantrekkelijk.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis zet vraagtekens bij het vervangen van de huidige windturbines. 'Consumenten betalen jaarlijks via de energierekening een paar tientjes aan de Opslag Duurzame Energie, die bedoeld is voor het spekken van de subsidiepot voor onder andere windenergie,' zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. Deze opslag gaat de komende jaren verder omhoog. Umlauf: 'Er wordt met behulp van € 18 miljard belastinggeld vol ingezet op windmolens. Dat is veel geld, uit de portemonnee van de consument. Nu blijkt dat van dat geld goed presterende windmolens worden vervangen door nieuwe windmolens, omdat de windmolenexploitant daar beter van wordt. Dat roept de nodige vragen op.'

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers