Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Tips AFM voor vergelijkingssites

Geplaatst op 18 nov 2014 , bijgewerkt 18 nov 2014, 10:00

Consumenten krijgen het advies verschillende vergelijkingssites voor financiële producten te bezoeken. En de dienstverlening van deze sites kan nog steeds beter. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een vandaag verschenen onderzoeksrapport.

De AFM deed uitgebreid onderzoek naar de vijf grote spelers: Independer, Pricewise, Hoyhoy, Consumentenbond en Zorgkiezer. Zij hebben hun zaken aardig op orde, volgens de AFM. Deze sites werken over het algemeen in het belang van de klant en kunnen de klant helpen bij de zoektocht naar een passend financieel product, zoals een hypotheek of zorgverzekering.

Maar de markt kent tientallen andere vergelijkingssites, die grote onderlinge kwaliteitsverschillen hebben. In totaal onderzocht de AFM de informatieverstrekking van dertig sites. Er zijn veel advertentiesites, die de consument misleiden, waarschuwt de AFM. Deze sites winnen geen persoonlijke informatie van de consument in, maar sturen hem door naar aanbieders waarvan zij een vergoeding krijgen.

Verder kijken

De meeste vergelijkingssites tonen na het maken van een vergelijking eerst een top drie. Vaak kan een aanbieder daar alleen in komen als hij de vergelijkingssite een vergoeding betaalt zodra de consument het product afsluit. Banken en verzekeraars mogen alleen zo’n vergoeding betalen voor producten die niet onder het provisieverbod vallen, zoals auto- of inboedelverzekeringen. Bij producten als hypotheken, levens- en uitvaartverzekeringen mag dit sinds 2013 niet meer.

Het is wel mogelijk vanuit de top drie door te klikken naar de volledige resultaten van de vergelijking, maar veel klanten doen dit niet. De AFM zou het daarom toejuichen als de vergelijkingssites helemaal geen top drie laten zien. Verder adviseert de toezichthouder om altijd diverse vergelijkingssites te raadplegen.

Bij het onderzoek werkte de AFM nauw samen met de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Tips AFM
Nieuwsbericht AFM

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers