Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Tips AFM voor vergelijkingssites

Geplaatst op 18 nov 2014 , bijgewerkt 18 nov 2014, 10:00

Consumenten krijgen het advies verschillende vergelijkingssites voor financiële producten te bezoeken. En de dienstverlening van deze sites kan nog steeds beter. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een vandaag verschenen onderzoeksrapport.

De AFM deed uitgebreid onderzoek naar de vijf grote spelers: Independer, Pricewise, Hoyhoy, Consumentenbond en Zorgkiezer. Zij hebben hun zaken aardig op orde, volgens de AFM. Deze sites werken over het algemeen in het belang van de klant en kunnen de klant helpen bij de zoektocht naar een passend financieel product, zoals een hypotheek of zorgverzekering.

Maar de markt kent tientallen andere vergelijkingssites, die grote onderlinge kwaliteitsverschillen hebben. In totaal onderzocht de AFM de informatieverstrekking van dertig sites. Er zijn veel advertentiesites, die de consument misleiden, waarschuwt de AFM. Deze sites winnen geen persoonlijke informatie van de consument in, maar sturen hem door naar aanbieders waarvan zij een vergoeding krijgen.

Verder kijken

De meeste vergelijkingssites tonen na het maken van een vergelijking eerst een top drie. Vaak kan een aanbieder daar alleen in komen als hij de vergelijkingssite een vergoeding betaalt zodra de consument het product afsluit. Banken en verzekeraars mogen alleen zo’n vergoeding betalen voor producten die niet onder het provisieverbod vallen, zoals auto- of inboedelverzekeringen. Bij producten als hypotheken, levens- en uitvaartverzekeringen mag dit sinds 2013 niet meer.

Het is wel mogelijk vanuit de top drie door te klikken naar de volledige resultaten van de vergelijking, maar veel klanten doen dit niet. De AFM zou het daarom toejuichen als de vergelijkingssites helemaal geen top drie laten zien. Verder adviseert de toezichthouder om altijd diverse vergelijkingssites te raadplegen.

Bij het onderzoek werkte de AFM nauw samen met de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Tips AFM
Nieuwsbericht AFM

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.