Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Koopwoning verder weg voor lage inkomens

Geplaatst op 21 nov 2014 , bijgewerkt 21 nov 2014, 08:00

Een alleenstaande met een bruto jaarinkomen van € 25.000 kan volgend jaar iets minder dan € 90.000 hypotheek krijgen. Nu is dat nog ruim € 117.000. Dat is een daling van ruim 23 %.

Dat blijkt uit berekeningen die Vereniging Eigen Huis heeft gemaakt, nu bekend is waar de grenzen voor een maximale hypotheek liggen in 2015. Een gezin met twee inkomens (€ 35.000 en € 15.000) kan nu nog maximaal € 244.000 aan hypotheek krijgen. Maar vanaf 1 januari bedraagt de maximale hypotheek voor dit gezin zo’n € 228.000. De daling voor dit gezin is 6,5 %.

Starters

Nu de mogelijkheden voor een starterslening ook worden beperkt, wordt het vooral voor starters met een laag inkomen moeilijk om een woning te kopen. De verlaging van de maximale hypotheek wordt nu nog gedeeltelijk opgevangen door de extreem lage rentestand, die de maandlasten beperkt. Maar zodra de rente weer wat gaat stijgen, zal duidelijk zijn dat het aantal mensen dat een koopwoning kan krijgen in enkele jaren fors beperkt is.

Snel zijn

Wie nog wil profiteren van de huidige hypotheeknormen, moet snel zijn. Een rondgang van Vereniging Eigen Huis maakt duidelijk dat de meeste geldverstrekkers de normen van 2014 alleen nog hanteren voor hypotheekoffertes die voor half december zijn aangevraagd.

Twee grenzen

Hoe hoog de maximale hypotheek is, hangt af van twee begrenzingen: woningwaarde en inkomen. De laagste grens is bindend. Nu mag een huiseigenaar nog 104 % van de woningwaarde lenen, volgend jaar is dat nog maar 103 %.

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) maakte vorige week de inkomensnormen voor 2015 bekend. Wat dit betekent voor de diverse inkomens, is te zien in een tabel die Vereniging Eigen Huis deze week heeft gemaakt. Daarin zijn, bij dezelfde totaalinkomens, voorbeelden van zowel een- als tweeverdieners verwerkt.

› Rekenvoorbeelden maximale hypotheek 2015

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.