Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Warmtewet krijgt aandacht van Den Haag

Geplaatst op 25 nov 2014 , bijgewerkt 25 nov 2014, 10:31

Er komt een hoorzitting over de Warmtewet in de Tweede Kamer. Daarover hebben de Kamerleden vandaag gestemd.

De Warmtewet zou 17 november kort worden besproken in de Tweede Kamer. Op de agenda stonden nog 24 andere onderwerpen. Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de Woonbond vonden dat de Warmtewet daarmee te weinig aandacht zou krijgen. In een brief aan de Tweede Kamer drongen de consumentenorganisaties er daarom op aan dat de Warmtewet op een later moment inhoudelijk moet worden besproken tijdens een hoorzitting. Vandaag hebben de Kamerleden ingestemd met een hoorzitting over de Warmtewet, waar deskundigen de Tweede Kamer bijpraten over de wet.  Wanneer de hoorzitting plaatsvindt is nog niet bekend.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis: 'Wij zijn ontzettend blij dat er een hoorzitting komt. Dit om de 600 duizend gedupeerde huishoudens, en dat aantal is groeiende, recht te doen. De Warmtewet, en de problematiek die daarmee samengaat, is ingewikkelde materie. Wij hopen dat Kamerleden door de hoorzitting beter inzicht krijgen in de Warmtewet, waardoor ze een goed oordeel kunnen vellen.'

Wat mankeert er aan de Warmtewet?

Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de Woonbond vinden dat er veel schort aan de Warmtewet. Er wordt bijvoorbeeld geen energiebelasting geheven over warmte, toch betaalt de warmteklant een dergelijk bedrag. Alleen belandt dit bedrag niet in de staatskast, maar in de zakken van energieleveranciers. Volgens de consumentenorganisaties is een ander pijnpunt dat de vaste kosten voor huishoudens na de invoering van de Warmtewet met 7% zijn gestegen.

Wat is de Warmtewet?

De Warmtewet moet ervoor zorgen dat huishoudens die zijn aangesloten zijn op stadsverwarming, of een andere collectieve warmtevoorziening, niet meer betalen voor de levering van warmte dan huishoudens met een cv-ketel.

Meer informatie
Meldpunt Warmtewet
Brief Consumentenbond, Woonbond en Vereniging Eigen Huis
Algemene informatie Warmtewet

Gerelateerde nieuwsberichten
Rob Mulder over Warmtewet in RTL Nieuws (november 2014)
Warmtewet niet voor alle VvE's (juli 2014)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers