Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH steunt burgerinitiatief woekerpolis

Geplaatst op 25 nov 2014 , bijgewerkt 25 nov 2014, 15:00

Vereniging Eigen Huis steunt een nieuw burgerinitiatief dat beoogt alle nog lopende woekerpolissen in een keer te herstellen. Dit initiatief sluit goed aan bij het pleidooi dat de vereniging al langere tijd houdt: massale, eenzijdige aanpassing bij woekerpolissen van klanten die zelf niet in beweging komen. 

De Stichting Woekerpolisproces, die de actie gisteravond lanceerde in het tv-programma Radar, wil minimaal 40.000 handtekeningen ophalen. Voorzitter Pieter Lijesen concentreert zich nu op de premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Die premies kunnen volgens Lijesen drastisch omlaag, omdat de gemiddelde Nederlander nu een hogere levensverwachting heeft dan pakweg twintig jaar geleden, toen veel woekerpolissen werden afgesloten.

Woekerpolissen combineren twee elementen: een beleggings- en  een overlijdensrisicoverzekering. Hoe meer er van de ingelegde premie naar het overlijdensrisico gaat, hoe minder er over blijft voor beleggingen. Met als gevolg dat de polis na twintig of dertig jaar lang niet genoeg kapitaal heeft opgebouwd om de hypotheek er mee af te lossen, terwijl dat vaak wel de bedoeling was.

Als de Stichting Woekerpolisproces 40.000 handtekeningen heeft, kan het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer komen. De stichting wil de politiek bewegen om verzekeraars te dwingen de kosten voor overlijdensrisicoverzekeringen te verlagen.

Herstel

Nederland telt nog ongeveer 620.000 aan een hypotheek gekoppelde beleggingsverzekeringen. ‘Veel consumenten zijn murw, als het om de woekerpolis gaat’, zegt Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis. ‘Daarom pleiten wij er al langere tijd voor dat banken en verzekeraars hun woekerpolissen eenzijdig verbeteren als de klant niet reageert op het aanbod van een gratis hersteladvies. Herstel is op twee manieren mogelijk. Ten eerste kan het zinvol zijn te kiezen voor andere beleggingsfondsen. En ten tweede kan een nieuwe overlijdensrisicoverzekering de uiteindelijke opbrengst verhogen. Daarom roepen wij onze leden met een woekerpolis op om hun handtekening te zetten onder het burgerinitiatief. Een kleine moeite, maar het kan veel opleveren.’

Meerinformatie

Teken hier het burgerinitiatief
Dossier beleggingsverzekeringen

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzichtkeyboard_arrow_right

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact perskeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.