Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

VEH steunt burgerinitiatief woekerpolis

Geplaatst op 25 nov 2014 , bijgewerkt 25 nov 2014, 15:00

Vereniging Eigen Huis steunt een nieuw burgerinitiatief dat beoogt alle nog lopende woekerpolissen in een keer te herstellen. Dit initiatief sluit goed aan bij het pleidooi dat de vereniging al langere tijd houdt: massale, eenzijdige aanpassing bij woekerpolissen van klanten die zelf niet in beweging komen. 

De Stichting Woekerpolisproces, die de actie gisteravond lanceerde in het tv-programma Radar, wil minimaal 40.000 handtekeningen ophalen. Voorzitter Pieter Lijesen concentreert zich nu op de premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Die premies kunnen volgens Lijesen drastisch omlaag, omdat de gemiddelde Nederlander nu een hogere levensverwachting heeft dan pakweg twintig jaar geleden, toen veel woekerpolissen werden afgesloten.

Woekerpolissen combineren twee elementen: een beleggings- en  een overlijdensrisicoverzekering. Hoe meer er van de ingelegde premie naar het overlijdensrisico gaat, hoe minder er over blijft voor beleggingen. Met als gevolg dat de polis na twintig of dertig jaar lang niet genoeg kapitaal heeft opgebouwd om de hypotheek er mee af te lossen, terwijl dat vaak wel de bedoeling was.

Als de Stichting Woekerpolisproces 40.000 handtekeningen heeft, kan het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer komen. De stichting wil de politiek bewegen om verzekeraars te dwingen de kosten voor overlijdensrisicoverzekeringen te verlagen.

Herstel

Nederland telt nog ongeveer 620.000 aan een hypotheek gekoppelde beleggingsverzekeringen. ‘Veel consumenten zijn murw, als het om de woekerpolis gaat’, zegt Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis. ‘Daarom pleiten wij er al langere tijd voor dat banken en verzekeraars hun woekerpolissen eenzijdig verbeteren als de klant niet reageert op het aanbod van een gratis hersteladvies. Herstel is op twee manieren mogelijk. Ten eerste kan het zinvol zijn te kiezen voor andere beleggingsfondsen. En ten tweede kan een nieuwe overlijdensrisicoverzekering de uiteindelijke opbrengst verhogen. Daarom roepen wij onze leden met een woekerpolis op om hun handtekening te zetten onder het burgerinitiatief. Een kleine moeite, maar het kan veel opleveren.’

Meerinformatie

Teken hier het burgerinitiatief
Dossier beleggingsverzekeringen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.