Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Deltacommissaris voor bevingsgebied'

Geplaatst op 03 dec 2014 , bijgewerkt 03 dec 2014, 11:41

Er moet een Deltacommissaris komen voor het aardbevingsgebied in Groningen om te zorgen dat de overheid de grote problemen daar voortvarend aanpakt. Dat zei Jacques Wallage, voorzitter van overlegorgaan de Dialoogtafel, dinsdagavond volgens Dagblad van het Noorden.

Tienduizenden Groningse huizen moeten bouwkundig worden versterkt en hersteld. Het is nog niet duidelijk hoe en onder verantwoordelijkheid van wie. Volgens de Dialoogtafel is de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) daarvoor niet de aangewezen partij.

'We moeten de verantwoordelijkheid van de staat verankeren', aldus Wallage in het dagblad. 'De NAM is aansprakelijk, de minister verantwoordelijk.'

Wallage maakte een vergelijking met de watersnoodramp van 1953 in Zeeland en de ingrijpende maatregelen die het Rijk toen nam. 'Misschien moet er voor Groningen ook een Deltaplan komen', aldus Wallage. 'De vraag is natuurlijk of hier politieke bereidheid voor is.'

VEH: overheid verantwoordelijk

Vereniging Eigen Huis vindt ook dat de afhandeling van aardbevingsschades onafhankelijk van de NAM moet worden geregeld. 'De overheid zou daarvoor de verantwoordelijkheid moeten nemen', aldus beleidsadviseur Steven Wayenberg. 'Het moet niet alleen gaan om het herstellen van schade, maar ook om het voorkomen daarvan.'

De vereniging startte enige tijd geleden met de Urgentielijst, waarvoor zich inmiddels meer dan vierhonderd Groningers hebben gemeld die zich onvoldoende geholpen voelen bij de afhandeling van hun schades. De lijst moet de politiek beter inzicht geven in de noodzaak van een goede schadeafwikkeling.

Lees meer:
Urgentielijst
Dossier Gasschade Groningen


Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.