Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Koper positiever, financieel korset strakker

Geplaatst op 04 dec 2014 , bijgewerkt 04 dec 2014, 16:12

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt bereikt een nieuw record. Maar de slinkende financieringsmogelijkheden voor een huis vormen in 2015 een bedreiging voor het herstel.

De Eigen Huis Marktindicator steeg in november van 103 naar 105 punten. Dit is de hoogste waarde sinds de invoering van de stemmingsgraadmeter in 2004. Het herstel is vooral te danken aan de alsmaar dalende hypotheekrente.

Daarnaast is een inhaalslag gaande van kopers die hun verhuisplannen niet langer meer uitstellen. Zeker in gebieden waar tijdens de crisisjaren weinig is gebouwd maar veel vraag is, stijgen de prijzen.

Minder lenen

Ondanks het optimistische sentiment, blijft de woningmarkt gevoelig voor tegenvallers. Zo worden per 1 januari 2015 de leennormen voor hypotheken wederom fors aangescherpt. Vergeleken met deze maand kan na de jaarwisseling bijna iedereen minder lenen voor een huis. Dit geldt vooral voor de lagere inkomens tot circa € 27.000 bruto per jaar. Ook hogere inkomens van ongeveer € 78.000 en meer ontspringen de dans niet. Middeninkomens worden relatief gezien gespaard, dankzij de lage rente. Zodra deze stijgt, zullen ook die inkomensgroepen het verschil merken.

Daarnaast wordt de grens van de Nationale Hypotheek Garantie per 1 juli 2015 met € 20.000 verlaagd naar € 245.000. In veel gemeenten verdwijnt de Starterslening. Ook vervalt per per 31 december aanstaande de tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling.

Onvoorspelbare gevolgen

Ten slotte daalt het maximale hypotheekbedrag naar 103 % van de woningwaarde, stijgt het bijtellingstarief van het eigenwoningforfait en neemt het maximumtarief voor de hypotheekrenteaftrek voor de hogere inkomens met een halve procentpunt af.

'Hoe deze veranderingen uitpakken voor de woningmarkt, is moeilijk te voorspellen', zegt woningmarktspecialist Bob Maas van Vereniging Eigen Huis. 'Het positieve effect van de lage rente en het stijgende vertrouwen, kan deels teniet worden gedaan als kopers minder mogelijkheden hebben om een passend huis te financieren.'

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator
Lees het maandbericht van Vereniging Eigen Huis

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.