Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Haast geboden bij schenkingsvrijstelling

Geplaatst op 09 dec 2014 , bijgewerkt 09 dec 2014, 11:43

Huiseigenaren die nog willen profiteren van de tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling, moeten snel zijn. Veel banken geven aan dat 15 december de laatste dag is waarop zij dit administratief kunnen afronden.

Sommige geldverstrekkers verwerken na 1 december al geen aflossingen meer in 2014. ‘Mensen die dit jaar nog een groot belastingvrij bedrag gaan ontvangen, kunnen het best even bij hun bank informeren of verwerking van hypotheekaflossing in december nog mogelijk is. Vraag de bank dan ook meteen hoe dat moet’, zegt Bobby Raghoenath, fiscalist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Als de bank de aflossing onverhoopt toch pas na de jaarwisseling verwerkt, kan het zo zijn dat de ontvanger van een groot bedrag alsnog schenkbelasting moet betalen.’

Tot een ton

Tot en met 31 december 2014 geldt een vrijstelling van de schenkbelasting voor schenkingen tot € 100.000, mits dat geld nog dit jaar wordt aangewend voor aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning óf aflossing van de eigenwoningschuld. Daarna geldt een vrijstelling van € 52.752. Die vrijstelling geldt alleen voor schenkingen van ouders aan kinderen van 18 tot 40 jaar.

Meer over schenkbelasting en vrijstelling

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers