Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

ING: starters sparen flink voor woning

Geplaatst op 11 dec 2014 , bijgewerkt 11 dec 2014, 12:46

Starters sparen gemiddeld € 23.232 voor de aanschaf van een woning. Dat is ongeveer € 410 per maand, zo blijkt uit een rapport van ING.

Twee derde van de starters spaart momenteel voor de aanschaf van een woning. Ruim de helft van de starters wil daarvoor € 10.000 tot € 30.000 bijeenbrengen. Bijna 50% van de sparende starters geeft aan het geld te willen gebruiken om de toekomstige woonlasten te drukken, zo stelt ING.

Een even groot deel wendt het spaargeld aan voor de inrichting van de woning. Ook wordt het spaargeld gebruikt om de kosten koper, de notariskosten of een verbouwing te financieren, zo concludeert ING.

Aangescherpte leennormen

Sparen voor de aanschaf van een woning wordt zeker voor starters steeds belangrijker. Vorige maand werd bekend dat de leennormen verder worden aangescherpt. Na de jaarwisseling kan bijna iedereen minder lenen voor de aankoop van een huis. Dit geldt vooral voor lagere inkomens tot circa € 27.000 bruto per jaar.

Ook verdwijnt in veel gemeenten de Starterslening en daalt het maximale hypotheekbedrag komend jaar naar 103% van de woningwaarde. Hierdoor kan bijvoorbeeld een verbouwing nauwelijks worden meegefinancierd in een hypotheek.

Meer informatie
Kopers positiever, financieel korset strakker
Bereken uw maximale hypotheek 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers