Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Gaswinning Groningen verder terug

Geplaatst op 17 dec 2014 , bijgewerkt 17 dec 2014, 09:59

De gaskraan in Groningen gaat in 2015 verder dicht en er wordt 'fors' ingezet op het versterken van woningen in het aardbevingsgebied. Dat besluit maakte minister Kamp van Economische Zaken bekend. Hij licht het besluit woensdag in Groningen toe.

'Als gevolg van de gaswinning heerst er onrust in Groningen', aldus Kamp. 'Ik neem de zorgen van de inwoners onverminderd serieus en zal blijven doen wat nodig is om hun veiligheid te  vergroten.'

Versterking woningen

In 2015 en 2016 worden respectievelijk 3000 en 5000 woningen in het aardbevingsgebied versterkt. Daarbij komen de woningen met de grootste risico's en woningen in de omgeving van Loppersum het eerste aan bod.

De nieuwe uitvoeringsorganisatie Centrum Veilig Wonen, die met ingang van het nieuwe jaar operationeel wordt, gaat opdracht geven tot het versterken van de woningen. Een 'overheidsentiteit in de regio' moet dit proces samen met provincie en gemeenten ondersteunen.

Hoogezand-Sappemeer

Het besluit de gaswinning in 2015 en 2016 verder te verminderen is gebaseerd op aanvullend advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). SodM signaleerde dat in het zuiden van het gasveld, bij Hoogezand-Sappemeer, meer aardbevingen waren. Daar ging de gaswinning sinds 2012 met 31% omhoog. Het toezichtsorgaan adviseerde de gaswinning in dat gebied weer te verlagen. In het gebied rond Loppersum is de gaswinning na het gasbesluit van januari 2014 al met 80% teruggebracht: daar waren minder bevingen.

De totale gaswinning gaat met 7,3% omlaag: van 42,5 miljard kubieke meter in 2014 naar 39,4 miljard kubieke meter in 2015. Vergeleken met 2013, een jaar met een heel koude winter, ligt de winning 27% lager. De verminderde gaswinning betekent dat de Staat in 2015 700 miljoen euro minder inkomsten heeft en in 2016 130 miljoen.

Minister Kamp vroeg een nieuw advies aan SodM na de aardbeving van eind september bij Ten Boer, die ook in de stad Groningen werd gevoeld. 

'Ingrijpendere maatregelen nodig'

De provincie Groningen en de Groningse gemeenten laten in een reactie weten dat er veel meer nodig is om de veiligheid van de inwoners te kunnen garanderen en het vertrouwen van de bevolking te herstellen.

'Inwoners maken zich grote zorgen over de veiligheid', aldus Commissaris van de Koning Max van den Berg. 'Beschadigde woningen staan veel te lang in de stutten. Dat drijft bewoners tot wanhoop. De uitvoering van het akkoord dat we in januari 2014 hebben gesloten met het Rijk en de NAM blijft ver achter bij de planning en lijkt niet haalbaar. De uitvoering van het programma van beloofde versterkingsmatregelen is nog niet eens begonnen. En dat terwijl inmiddels duidelijk is dat de omvang van de problematiek veel groter is dan we in januari dachten.'

Lees meer: 

Persbericht ministerie Economische Zaken

Reactie provincie Groningen en gemeenten

Reactie NAM

VEH: Dossier gasschade Groningen

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers