Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Meer daklozen door schulden en werkloosheid

Geplaatst op 17 dec 2014 , bijgewerkt 17 dec 2014, 13:06

Nederland telde in 2013 ruim 60.000 daklozen, ruim 2.000 meer dan het jaar ervoor. De stijging komt vooral door toegenomen schulden en werkloosheid, zo blijkt uit cijfers van de Federatie Opvang.  

Volgens de Federatie Opvang is er sprake van een 'nieuwe groep' daklozen. Deze bestaat vaak uit huiseigenaren en huurders die door een combinatie van werkloosheid, schulden en hoge woonlasten hun woning niet meer kunnen betalen. Hierdoor neemt het aantal huisuitzettingen toe en wordt er vaker een beroep gedaan op de maatschappelijke opvang.

Voorheen regelde de Federatie Opvang een tijdelijk onderkomen voor met name verslaafden, voormalig gedetineerden, slachtoffers van mensenhandel of mensen met psychische problemen.

Sociaal grondrecht

Vereniging Eigen Huis uitte bij het ministerie van Sociale Zaken al eerder haar zorgen over het lot van mensen die hun huis gedwongen moesten verkopen. Een sociale of particuliere huurwoning is voor hen door lange wachtlijsten en toetsing van kredietwaardigheid vaak onbereikbaar. Een structurele oplossing voor huisvesting na gedwongen verkoop is er dus niet.

De vereniging benadrukt dat behoorlijke huisvesting in Nederland een sociaal grondrecht is. De praktijk wijst helaas uit dat dit recht vaak niet kan worden afgedwongen.

Meer informatie
Stappenplan bij betalingsproblemen

Dossier betalingsproblemen 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.