Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Meer daklozen door schulden en werkloosheid

Geplaatst op 17 dec 2014 , bijgewerkt 17 dec 2014, 13:06

Nederland telde in 2013 ruim 60.000 daklozen, ruim 2.000 meer dan het jaar ervoor. De stijging komt vooral door toegenomen schulden en werkloosheid, zo blijkt uit cijfers van de Federatie Opvang.  

Volgens de Federatie Opvang is er sprake van een 'nieuwe groep' daklozen. Deze bestaat vaak uit huiseigenaren en huurders die door een combinatie van werkloosheid, schulden en hoge woonlasten hun woning niet meer kunnen betalen. Hierdoor neemt het aantal huisuitzettingen toe en wordt er vaker een beroep gedaan op de maatschappelijke opvang.

Voorheen regelde de Federatie Opvang een tijdelijk onderkomen voor met name verslaafden, voormalig gedetineerden, slachtoffers van mensenhandel of mensen met psychische problemen.

Sociaal grondrecht

Vereniging Eigen Huis uitte bij het ministerie van Sociale Zaken al eerder haar zorgen over het lot van mensen die hun huis gedwongen moesten verkopen. Een sociale of particuliere huurwoning is voor hen door lange wachtlijsten en toetsing van kredietwaardigheid vaak onbereikbaar. Een structurele oplossing voor huisvesting na gedwongen verkoop is er dus niet.

De vereniging benadrukt dat behoorlijke huisvesting in Nederland een sociaal grondrecht is. De praktijk wijst helaas uit dat dit recht vaak niet kan worden afgedwongen.

Meer informatie
Stappenplan bij betalingsproblemen

Dossier betalingsproblemen 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers