Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Airbnb beter te verzekeren

Geplaatst op 18 dec 2014 , bijgewerkt 18 dec 2014, 16:00

Grote verzekeraars als Nationale-Nederlanden, ASR en Aegon gaan inspelen op Airbnb. Ze bieden vanaf 1 januari meer mogelijkheden om verhuur van de eigen woning aan toeristen te verzekeren.

Dat meldt de Volkskrant vandaag. De vraag naar Airbnb-dekking is dit jaar sterk gegroeid, zeggen de verzekeraars. Bij woningverhuur zijn vooral de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering relevant. De dekking kan belangrijk zijn als er tijdens de verhuur brand-, water- of stormschade ontstaat. Bovendien kunnen verhuurders spullen in de woning beschadigen.

Nu bieden de meeste verzekeraars nog geen dekking voor door huurders veroorzaakte schade. Airbnb heeft wel zelf een verhuurdersgarantie, die dergelijke schade dekt tot € 700.000. Concurrent Wimdu heeft een dekking tot € 500.000. Maar beide verhuursites hebben op basis van deze garanties in Nederland nog amper schades vergoed. En enkele leden van Vereniging Eigen Huis hebben al gemeld dat Airbnb in dergelijke situaties moeilijk doet. Het is dus nog geen bewezen zekerheid.

Melden

Wie zijn woning verhuurt via Airbnb en zekerheid wil hebben over de dekking, kan de verhuur het best vooraf melden bij zijn verzekeraar. Vervolgens kan de verzekeraar laten weten of voor dekking een aanpassing van de polis nodig is. En hoeveel dat eventueel kost aan extra premie.

Amsterdam

Wie in Amsterdam zijn woning verhuurt, betaalt vanaf 1 januari via Airbnb over elke overnachting 5 procent toeristenbelasting aan de gemeente. Die belasting was al verplicht, maar veel huurders betaalden dit tot dusver niet. Vanaf 2015 gaat het automatisch, via de verhuursite.    

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.