Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Airbnb beter te verzekeren

Geplaatst op 18 dec 2014 , bijgewerkt 18 dec 2014, 16:00

Grote verzekeraars als Nationale-Nederlanden, ASR en Aegon gaan inspelen op Airbnb. Ze bieden vanaf 1 januari meer mogelijkheden om verhuur van de eigen woning aan toeristen te verzekeren.

Dat meldt de Volkskrant vandaag. De vraag naar Airbnb-dekking is dit jaar sterk gegroeid, zeggen de verzekeraars. Bij woningverhuur zijn vooral de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering relevant. De dekking kan belangrijk zijn als er tijdens de verhuur brand-, water- of stormschade ontstaat. Bovendien kunnen verhuurders spullen in de woning beschadigen.

Nu bieden de meeste verzekeraars nog geen dekking voor door huurders veroorzaakte schade. Airbnb heeft wel zelf een verhuurdersgarantie, die dergelijke schade dekt tot € 700.000. Concurrent Wimdu heeft een dekking tot € 500.000. Maar beide verhuursites hebben op basis van deze garanties in Nederland nog amper schades vergoed. En enkele leden van Vereniging Eigen Huis hebben al gemeld dat Airbnb in dergelijke situaties moeilijk doet. Het is dus nog geen bewezen zekerheid.

Melden

Wie zijn woning verhuurt via Airbnb en zekerheid wil hebben over de dekking, kan de verhuur het best vooraf melden bij zijn verzekeraar. Vervolgens kan de verzekeraar laten weten of voor dekking een aanpassing van de polis nodig is. En hoeveel dat eventueel kost aan extra premie.

Amsterdam

Wie in Amsterdam zijn woning verhuurt, betaalt vanaf 1 januari via Airbnb over elke overnachting 5 procent toeristenbelasting aan de gemeente. Die belasting was al verplicht, maar veel huurders betaalden dit tot dusver niet. Vanaf 2015 gaat het automatisch, via de verhuursite.    

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers