Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Veel verschillen bij schuldhulpverlening

Geplaatst op 22 dec 2014 , bijgewerkt 22 dec 2014, 15:00

Of iemand van zijn schulden afkomt, hangt grotendeels af van de gemeente waar hij of zij woont. 'Iemand met schulden is beter af in barmhartig Tilburg dan in streng Rotterdam', schrijft dagblad Trouw vandaag.

Onderzoekers van de Hogeschool Utrecht en adviesbureau Regioplan hebben de verschillen geconstateerd. In de ene gemeente kom je na het minnelijke traject veel makkelijker bij de rechter – die de schuldenaar onder strenge voorwaarden een schone lei kan geven – dan in de andere. Er zijn grote verschillen in het minnelijke voortraject, maar ook tussen rechtbanken, zegt Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht en opsteller van het rapport ‘Het verhaal achter de cijfers’.

Gedwongen verkoop

In 2013 meldden 89.000 mensen zich bij een schuldhulpverlener die lid is van de NVVK (de brancheorganisatie waarbij veel schuldhulpverleners zijn aangesloten). Van deze groep had 14 % een eigen woning. Dat is een recordpercentage. Niet elke huiseigenaar wil in de wettelijke schuldsanering komen, omdat de rechter dan soms verkoop van de woning afdwingt. Of dat zal gebeuren, is vooraf vaak niet duidelijk. Anderzijds kan het ook nadelig zijn voor de huiseigenaar om laat in de wettelijke schuldsanering te komen, omdat dit soms de enige manier is om problemen structureel op te lossen.

Uniformiteit

‘Er zijn wel richtlijnen voor minnelijke schuldsanering, maar die zijn vaak niet duidelijk genoeg over de toelatingseisen’, zegt Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis. De vereniging onderzoekt momenteel hoe dit te verbeteren is. Intussen adviseert de vereniging huiseigenaren met problematische schulden om zich goed in te lezen op de website van NVVK of Vereniging Eigen Huis.

Meer informatie
Website NVVK
Meer over schuldhulpverlening

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers